30 assen voor een onderzeeër!

Voor het Duitse bedrijf Kübler Schwertransporte is geen uitzonderlijk transport te groot of te zwaar. Deze keer heeft Kübler opnieuw de grenzen van het mogelijke verlegd om het technisch museum van Sinsheim te verrijken met een buitengewoon object: een U17-onderzeeër van 350 ton, geschonken aan het museum door het Duitse leger.

Om dit kolossaal vaartuig veilig te transporteren maakte Kübler Schwertransporte gebruik van een 30-assige dieplader, getrokken door een MAN TGX 41.680 omgebouwd naar 8×6. En het transportmaterieel moest sterk zijn, want de onderzeeboot U17 is 50 meter lang en weegt maar liefst 350 ton. In totaal woog het konvooi 500 ton, was het 90 meter lang en 10 meter hoog. Dit maakte het plannen van de route niet evident. Vaak moest de onderzeeër bijvoorbeeld 72 graden draaien om bepaalde obstakels, zoals spoorwegovergangen of bruggen, te overwinnen. De voorbereiding nam maar liefst… vijf jaar in beslag.

Het konvooi was 1 maand onderweg: op 30 juni vertrok het vanuit het Technikmuseum in Speyer naar de Rijn. Daar werd de U17 op een rivierponton geladen voor transport naar Mannheim en vervolgens via de Neckar naar Haßmersheim. Op 28 juli arriveerde de onderzeeër in Sinsheim, waar bezoekers hem vanaf nu kunnen bewonderen.

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo