‘Spot’-transportprijzen weer (licht) in de lift

Uit de transportprijsindex gepubliceerd door Upply, Ti en het IRU blijkt dat de spotmarkttarieven licht stijgen (+3,5% kwartaal-op-kwartaal en +0,8% jaar-op-jaar), terwijl de contracttarieven in het tweede kwartaal weer licht zijn gedaald. Volgens de analisten die het onderzoek hebben uitgevoerd, zal deze tweeledige trend zich de komende maanden voortzetten.

Dit is de eerste keer sinds het tweede kwartaal van 2023 dat de spotmarktindex hoger is dan de contractindex. Over het algemeen is dit een teken dat de wegvervoersmarkt vooruitgaat. Deze keer is de analyse echter genuanceerder. Enerzijds is deze trendbreuk nog erg broos en anderzijds blijven de fundamentele marktfactoren aarzelend. “De lage consumentenvraag heeft de spotprijzen sinds het tweede kwartaal van 2023 gedrukt. Dit begint zich te normaliseren, aangezien de vraagomgeving nu minder negatief is. De detailhandelsverkopen in de eurozone, exclusief motorvoertuigen, stegen marginaal over een kwartaal (0,3%) en op jaarbasis is de stijging van dezelfde orde (+0,4%). Daarentegen daalde de industriële productie in de EU in mei 2024 met 1% voor intermediaire goederen en met 2,1% voor duurzame consumptiegoederen ten opzichte van de voorgaande maand. Niet-duurzame consumptiegoederen stegen met 0,8%. Het gebrek aan industriële vraag droeg bij aan een daling van de contractuele index met 1,3 punten”, leggen de auteurs van de studie uit.

Ti blijft voorzichtig over de komende maanden. Aan de ene kant blijven consumenten voorzichtig (in ‘spaarstand’) en alleen een aanzienlijke stijging van de lonen zou de consumentenvraag op de langere termijn kunnen stimuleren. Wat de contracttarieven betreft, denkt Ti dat deze relatief laag zullen blijven zolang het herstel van de industriële productie zwak blijft. Een factor die de vraag zou kunnen stimuleren, is de heropbouw van industriële voorraden. Tot die tijd denkt Ti dat de contracttariefindex licht kan blijven dalen en dat verladers hun volumeverwachtingen naar beneden zullen bijstellen bij de heronderhandeling van contracten voor het komende jaar. Dit zal capaciteit vrijmaken en de opwaartse druk op de transportprijzen verminderen.

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo