Constructeurskartel: de federaties versnipperd

Vorige week dienden 200 Duitse transportbedrijven, gegroepeerd in een tijdelijke vereniging, officieel beroep tot schadevergoeding in bij de vrachtwagenconstructeurs die schuldig zijn bevonden aan kartelvorming. In Nederland spoort de federatie TLN haar leden aan zich aan te sluiten bij een collectief dat een gelijkaardige aanvraag zal indienen. In België heeft nog geen enkele federatie die stap gezet. Zowel TLV als Febetra zouden tijdens de eerstkomende weken met een beslissing moeten komen. “Het is aan onze raad van bestuur om te beslissen”, legt Lode Verkinderen uit. “In principe moeten de aanvragen tot schadevergoeding gebaseerd zijn op een tekst die door de Europese Commissie wordt gepubliceerd en die de zaak in kwestie kort samenvat. Dit is nog niet gebeurd en volgens onze laatste informatie zou dat nog wel een tijdje kunnen duren… namelijk zo’n jaar of twee. Aan de andere kant varieert de verjaringstermijn bij dit soort klachten van het ene land tot het andere en ook nog eens in functie van de materie. Het is dus nog niet zeker dat de procedures die door Belgische transporteurs worden aangevat ook in België worden afgehandeld. Daarom is het (in theorie) niet uitgesloten dat Belgische eisers hun klacht bijvoorbeeld in Duitsland tegen een niet-Duitse constructeur moeten indienen.” Ook Febetra zal binnenkort een besluit nemen. “In de loop van de maand april zal de raad van bestuur een definitieve beslissing nemen.” En zonder daarop vooruit te willen lopen, denk ik dat er een grote kans bestaat dat Febetra een actieve rol in de hele zaak zal spelen.” De UPTR tot slot, heeft al meerdere informatievergaderingen voor haar leden georganiseerd en dit in samenwerking met het kantoor Deminor dat in hun naam wil optreden. Volgens onze informatie zouden verscheidene grote Belgische vloten nu al besloten hebben om het kantoor hun belangen toe te vertrouwen. We herinneren eraan dat de zaak van Scania, dat de aanklachten aanvecht die door de Europese Commissie tegen het bedrijf zijn geuit, nog niet is behandeld.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo