Zelf Eurocommissaris Vestager furieus over inzet Filipijnse chauffeurs

In Padborg ontdekte de Deense vakbond 3F dat honderden Filipijnse chauffeurs rondrijden voor Deense transportbedrijven in Europa. Zelf Europees Commissaris Margrethe Vestager vindt dit een wantoestand. Een van de Deense transporteurs die Filipijnse chauffeurs de weg op stuurt is de firma Kurt Beier, vie haar Poolse dochteronderneming. Blijkbaar is het in Denemarken legaal, maar de loon- en arbeidsomstandigheden van deze chauffeurs vinden de vakbonden totaal mensonterend. Frank Moreels, voorzitter van de BTB-ABVV : “Die chauffeurs verdienen twee euro per uur en moeten verblijven in een stal waar een beetje boer zijn dieren nog niet in laat verblijven. Uit schrik voor represailles getuigt een chauffeur anoniem in dit filmpje. In februari 2013 raakte bekend dat Dinotrans uit Letland massaal Filipijnse chauffeurs inzette. Ook een Nederlandse transporteur, Martin Wismans, werkte met Filipijnse chauffeurs. Dankzij de Nederlandse vakbond FNV werd toen fors ingegrepen, en werden de chauffeurs beschermd als slachtoffers van mensenhandel. Transport Wismans verloor zijn transportvergunning.” Eurocommissaris Vestager reageert furieus 3F heeft Margrethe Vestager, Europees Commissaris bevoegd voor Mededinging, laten reageren op dit toestand. Frank Moreels : “Vestager roept haar collega commissaris Bulc op om de regels strenger te maken, zodat niet langer chauffeurs als slaven dienen te werken. Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie, waarbij transporteurs die volgens het boekje werken uit de markt geprezen worden. Vestager is duidelijk : in het Mobility Package, dat momenteel ter bespreking ligt op het niveau van de Commissie, de lidstaten en het Europees Parlement, moeten er duidelijke regels komen, zodat ieder misbruik onmogelijk wordt. Net als als BTB roept zij klaar en duidelijk op voor “gelijk loon voor gelijk werk.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo