Featured Video Play Icon

[VIDEO] Transport Wittouck: just-in-time leveringen van groenten- en veeteelt

Never change a winning team, dat moet het devies zijn van Transport Wittouck uit Ardooie. Al sinds de oprichting in 1960 is het bedrijf van Idris Wittouck voor zijn trekkers trouw aan één merk: Scania. Een  vertrouwensband die geworteld is in de appreciatie voor de voertuigen en die nog versterkt wordt door de technologische ontwikkelingen bij het merk.

Transport Wittouck begon net zoals zoveel andere transportbedrijven als eenmanszaak. “Mijn vorig jaar overleden vader Arthur Wittouck stampte het bedrijf in 1960 uit de grond. Hij startte met één vrachtwagen, een Scania, vanuit het ouderlijk huis van mijn moeder in Meulebeke,” zegt Idris Wittouck, die sinds 2002 samen met zijn echtgenote Els Durnez aan het roer staat van het familiebedrijf. “De activiteiten werden stelselmatig uitgebreid, wat ervoor zorgde dat in 1970 de huidige site in Ardooie in gebruik genomen werd. Sindsdien hebben we onder andere een nieuwe loods gebouwd en is het aantal trekkers opgelopen tot 13.”

Trouw aan Scania

Gedurende de hele weg die het bedrijf afgelegd heeft, was er één constante: Scania. “Al sinds 1960 komt er hier maar één merk binnen. Doorheen de jaren hebben we dan ook een stevige vertrouwensband opgebouwd met Scania en de garage en we zijn bijzonder tevreden met de samenwerking. Bij elk merk zal er af en toe wel iets zijn wat soms voor wrevel zorgt, maar nog nooit hebben we getwijfeld,” zegt Idris overtuigd.

En met de producten die Transport Wittouck vervoert, is dat ook geen overbodige luxe. Het bedrijf ligt immers midden in de landbouwstreek van West-Vlaanderen, en dus gaat het vaak om just-in-time leveringen van producten van en voor de groenten- en veeteelt. “Aardappelen, prei, knolselder en pastinaak, maar even goed grondstoffen voor dierenvoeder. Allemaal bederfelijke producten die ofwel meteen vervoerd moeten worden wanneer ze van het veld komen, ofwel ergens verwacht worden zodat de productie niet stilvalt. Dan moet je dus kunnen rekenen op je vrachtwagens en de service die erbij hoort.”

Tevreden chauffeurs

Transport Wittouck zet voor dit bulkvervoer enkel en alleen kippers in, die soms ook gebruikt worden voor het  vervoer van zand en steenslag voor de bouw in periodes dat er wat minder werk is op het veld. Een deel van de groenten die het bedrijf transporteert, blijft in België, maar een groot gedeelte gaat ook naar het buitenland. “Frankrijk is voor ons een grote afzetmarkt, voornamelijk Noord-Frankrijk en Bretagne, maar we rijden ook naar Noord-Italië. Onze chauffeurs zijn dan een week weg, en zij weten dus het comfort en de ergonomie van hun Scania te waarderen. De standaarden liggen heel hoog bij het merk.”

En de chauffeurs, die zijn trouw aan het bedrijf. “Het is een competitieve wereld, dus ik kan niet zeggen dat er nooit wijzigingen zijn in ons personeelsbestand, maar het verloop is zeer beperkt. En zelfs wanneer chauffeurs op pensioen zijn, springen ze soms nog eens binnen. Ik heb zelfs twee gepensioneerde chauffeurs die nog regelmatig inspringen wanneer er chauffeurs ziek vallen of verlof nemen. Dat betekent toch dat ze hier graag zijn, of dat ze hun Scania missen natuurlijk,” lacht Idris.

Verbruik

Nog een reden waarom Idris Wittouck voor Scania blijft kiezen, is de vooruitgang die het merk boekt op het vlak van verbruik. “Omdat we al zo lang met Scania rijden, hebben we de verbruiksdaling de afgelopen jaren sterk zien toenemen. Wanneer we vergelijken met de concurrenten op de markt, kunnen we alleen maar concluderen dat Scania uitblinkt op dat vlak. Het grootste deel van ons park bestaat vandaag uit relatief recente R450 Euro 6-trekkers, maar eind vorig jaar hebben we twee exemplaren van de R460 Super in gebruik genomen. En de bijkomende brandstofbesparing is opmerkelijk, en natuurlijk mooi meegenomen. We volgen dat ook goed op via het Scania Fleet management System, dat ons elke zondagmorgen een gedetailleerd rapport bezorgt over het verbruik en het rijgedrag per trekker. Als er uitschieters zijn, bekijken we waar dat aan ligt en gaan we bijsturen. Een bijzonder praktisch systeem om de kosten onder controle te houden dus,” besluit Idris Wittouck.

Lees alles over Scania Belgium NV

Scania Belgium NV

video

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo