Opnieuw commerciële transporten op de Lovaart

Eind september vond voor het eerst sinds lange tijd niet-toeristisch verkeer via de Lovaart op het traject tussen Veurne en de haven van Oostende plaats. Deze testvaarten tot aan Regionaal Overslagcentrum (ROC) Veurne zijn het resultaat van een doorgedreven samenwerking tussen POM West-Vlaanderen, De Vlaamse Waterweg nv, Multimodaal.Vlaanderen (VIL), De Brabandere en Barging Solutions.

Betonproducent De Brabandere vervoerde de voorbije weken zeezand voor de productie van beton, geladen in de haven van Oostende, via de kanalen Plassendale-Nieuwpoort en Nieuwpoort-Duinkerke tot op de Lovaart en ROC Veurne.

“De testvaarten waren bedoeld om eventuele uitdagingen in kaart te brengen en de effectieve kosten per vracht nauwkeurig te berekenen,” vertelt Pieter De Brabandere, CEO van De Brabandere. “Onze ambitie is om deels over te schakelen naar alternatieve transportmogelijkheden om het wegennet te ontlasten. We willen ook andere bedrijven aansporen om deel te nemen aan duurzame logistieke oplossingen. Op termijn hopen we dat autonome, elektrische vaartuigen ook een rol in dit traject kunnen spelen.”

Logistieke verduurzaming dankzij binnenvaart

De uitbreiding van het logistieke netwerk via de binnenvaart biedt niet alleen economische voordelen, maar draagt ook bij aan een duurzamere mobiliteit in de regio. “Door de samenwerking tussen De Vlaamse Waterweg en POM West-Vlaanderen versterken we de logistieke mogelijkheden van de regio,” vult Els T’Kindt, accountmanager bij De Vlaamse Waterweg, aan. “Duurzame transportopties via binnenvaart helpen bedrijven om efficiënter te werken en dragen tegelijkertijd bij aan een vermindering van het aantal vrachtwagens op de weg, wat de mobiliteit en het milieu ten goede komt.”

POM West-Vlaanderen werkt al jaren samen met Multimodaal.Vlaanderen (VIL) om West-Vlaamse bedrijven aan te moedigen om gebruik te maken van multimodale oplossingen via water of spoor.

 

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo