Recupbat Antwerpen recycleert batterijen van elektrische voertuigen

Febelauto heeft in de Antwerpse haven een hoogbeveiligde opslagplaats geopend voor afgedankte hoogspanningsbatterijen van elektrische voertuigen. Bij Recupbat Antwerpen worden deze batterijen verzameld, getest, ontladen en gedemonteerd. Sommige batterijen krijgen een tweede leven, andere worden gerecycleerd.

Febelauto beheert in België de verwerking en de recyclage van afgedankte voertuigen en is sinds 2016 door de invoerders aangesteld om ook de batterijen van elektrische voertuigen te verwerken en recycleren. Wanneer een elektrisch voertuig wordt afgedankt, gaat het eerst naar een erkend centrum waar de batterijen veilig worden verwijderd. Dan gaan ze met een beveiligd transport naar een centrum waar ze kunnen worden ontmanteld zoals in Recupbat Antwerpen. In Antwerpen gaan de batterijen eerst gedurende 72 uur in quarantaine in speciale containers met een brandblussysteem, zodat zwaar beschadigde batterijen snel kunnen worden gedetecteerd. Na deze quarantaineperiode worden de batterijen getest en gedemonteerd. Watt4Ever ontwikkelde daarvoor een systeem om de batterijmodules te controleren op gezondheid en veiligheid.

Teruggewonnen stroom

Na de testfase worden de batterijen ontladen. Die ontlading leverde op al 65 megawattuur aan stroom op die naar het Havenbedrijf ging. “We denken eraan om hier laadpalen te plaatsen en de teruggewonnen stroom daarvoor te gebruiken”, zei Catherine Lenaerts, directeur Febelauto. “Maar wie suggesties heeft, mag het ons altijd laten weten.” Modules die goed worden bevonden voor hergebruik, kunnen een tweede leven krijgen als stationaire energieopslagunits. Zo kunnen bijvoorbeeld de stroom van zonnepanelen opslaan om die ’s nachts te gebruiken om voertuigen op te laden. Batterijmodules die niet meer bruikbaar zijn, worden gerecycleerd door gespecialiseerde bedrijven zoals Umicore. Daar worden de waardevolle metalen uit de batterijen gehaald om ze te herbruiken in de productie van nieuwe batterijen.

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo