Van Moer Logistics bouwt slimme laadpleinen in Antwerpse haven

De logistieke dienstverlener zal in 2025 starten met de bouw van de eerste privaat beheerde slimme laadpleinen voor vrachtverkeer in de Antwerpse haven. In totaal omvat het project 6 publieke snelladers en 30 gewone laders voor eigen gebruik.

Van Moer Logistics kondigt een eerste investering van ongeveer € 1,2 miljoen aan in de bouw van een laadplein voor elektrisch vrachtverkeer op zijn site langsheen de Keetberglaan op de Antwerpse linkeroever (Zwijndrecht). Met partner Bnewable wil het bedrijf de groene energiestromen afkomstig van de eigen zonnepanelen optimaal benutten dankzij slimme batterijsturing.

Het project omvat twee elementen. Enerzijds wordt er een publiek toegankelijk laadplein gradueel gebouwd met 6 snelladers van 400kW. Anderzijds zal de logistieke dienstverlener ook een privé laadplein bouwen met op termijn 30 gewone laders van 50 kW voor de eigen vrachtwagens en terminaltrekkers die ’s nachts kunnen opladen.

Elektrificatiestrategie

De bouw van de laadpleinen kadert in de algemene duurzaamheidsstrategie van Van Moer Logistics. Op deze manier zet de logistieke dienstverlener de eerste stappen richting het behalen van de doelstellingen om tegen 2030 een CO2-reductie te bekomen van 45% binnen de transportafdeling. “De integratie van de energiesector in de logistiek markeert een nieuwe fase. Dankzij de expertise van Bnewable kunnen we onze focus houden op logistiek, terwijl we onze ecologische voetafdruk verkleinen via elektrificatie. Door ons geïntegreerd intermodaal netwerk krijgt onze elektrificatiestrategie de nodige steun om de supply chains van onze klanten duurzamer te maken,” aldus Jo Van Moer, oprichter & CEO van Van Moer Logistics.

Slimme sturing

Bnewable is gespecialiseerd in energieopslag en -opwekking voor de commerciële en industriële markt en ondersteunt bedrijven met het optimaal regisseren van hun energiestromen. In dit project staat Bnewable in voor de batterijtechnologie en de slimme sturing ervan. “Het complexe aan een batterij is dat ze enkel opbrengt met een goede optimalisatiestrategie,” zegt Kristof Vereenooghe, co-founder van Bnewable. “Dat vangen wij op met ons eigen ontwikkelde, slimme en unieke Energie Management Systeem. Dankzij het EMS van Bnewable wordt de batterijopslag van de verschillende laadpleinen continu slim aangestuurd en kan Van Moer Logistics ook extra inkomsten genereren. Zo ontzorgen we hen in hun energietransitie, meteen de kern van ons bedrijf.”

afbeelding: grafische voorstelling laadplein door Bnewable

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo