Featured Video Play Icon

Eutraco koopt 50 Mercedes eActros 600

Het is de grootste bestelling van elektrische vrachtwagens ooit in België, en Daimler Truck Belgium doet een duit in het zakje: Eutraco heeft een bestelling geplaatst van 50 eActros 600 trekkers, te leveren vanaf de tweede helft van 2025. De voorbereiding van het project heeft maar liefst twee jaar in beslag genomen.

“We kopen die 50 elektrische trucks niet omdat onze klanten dat vragen, maar omdat we onze klanten de meest duurzame logistieke oplossing willen bieden tegen de meest concurrerende prijs. Dat doen we al een aantal jaar met onze nieuwe magazijnen, maar op het gebied van transport zijn we nu klaar om de sprong te wagen. Als gevolg daarvan zullen onze klanten profiteren van onze transportdiensten met de vermindering van hun CO2-impact als cadeau.” Dit waren de woorden van Serge Gregoir, CEO van Eutraco, voordat hij de eerste Mercedes eActros 600 in de kleuren van zijn bedrijf onthulde.

Eutraco heeft 50 trekkers van dit type gekocht, met een financieringspakket en onderhoudscontract. Dit vertegenwoordigt een totale investering van €14 miljoen (wat betekent dat elke truck €280.000 kost). De eActros zullen oudere dieselvoertuigen vervangen en het aandeel elektrische aandrijving in het wagenpark van Eutraco verhogen tot ongeveer een derde wanneer ze allemaal geleverd zijn (tegen 2026). Eutraco heeft al enige ervaring met een aantal elektrische trekkers, maar met deze bestelling van Ghistelinck en Daimler Truck Belgium schakelt het echt een versnelling hoger.

Vanuit operationeel oogpunt heeft de divisie Transport van Eutraco veel werk verzet om de routes te identificeren die het meest geschikt zijn voor elektrificatie. De voertuigen worden nog steeds opgeladen in de vestigingen van Eutraco in Willebroek, Roeselare en Gent. De installatie van laadpalen en energieopslagsystemen zal gefaseerd gebeuren, afhankelijk van wanneer de voertuigen geleverd worden. Dit is een conditio sine qua non voor het verkrijgen van een gunstige TCO, die in dit geval berekend is over acht jaar. De energiebron zal voor 75% hernieuwbaar zijn, aangezien alle Eutraco-vestigingen uitgerust zijn met zonnepanelen.

Het gebruiksprofiel van de elektrische trekkers moet echter nog worden verfijnd. De belangrijkste kwestie waarover nog een besluit moet worden genomen is de MMA-toeslag die door de wetgever zal worden geaccepteerd. Voor sommige van zijn klanten vervoert Eutraco vrij zware goederen, en een verschil van 2 of 3 ton zal het verschil maken tussen een positieve TCO in vergelijking met een dieseltruck of niet.

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo