Exotec – Aandacht voor ergonomie en veiligheid verhoogt productiviteit

Je verwacht het misschien niet meteen van een bedrijf in de roboticabusiness, maar bij Exotec geldt het motto ‘Human First’. Dat wil zeggen dat hun robotsystemen altijd prioriteit geven aan het comfort en het welzijn van de operator. Dat klinkt misschien wat wollig – of als een verkiezingsslogan – maar bedrijfsmatig is dat gewoon verstandig.

De Franse fabrikant van robotsystemen is er namelijk van overtuigd dat het comfort van de operator essentieel is voor een optimale productiviteit. Hun magazijnrobots worden daarom ontworpen in samenwerking met onafhankelijke ergonomen om een correcte werkhouding te garanderen en de risico’s van repetitieve bewegingen te verminderen. Een goede houding kan namelijk rug- en nekpijn vermijden, die niet alleen vervelend kan zijn, maar vaak ook tot uitval leidt. Vorig jaar had zowat een kwart van de werkende Belgen last van dergelijke klachten volgens preventiebedrijf Mensura.

Comfortabel en veilig

Bij de ontwikkeling van werkstations geldt: de operator moet zich niet aanpassen aan de apparatuur, maar omgekeerd. Dat resulteert in mobiele en in hoogte verstelbare aanraakschermen, gemakkelijk bereikbare scanknoppen en containers die in de juiste hoek worden gekanteld, zodat de operator meteen ziet wat erin ligt.

Daarnaast is ook veiligheid geïntegreerd in elke fase van de ontwerpprocessen. Daarom zijn de robotsystemen ontworpen om de risico’s op brand, elektrocutie en mechanische schokken te minimaliseren. Daarvoor kiezen de ingenieurs bijvoorbeeld voor batterijen met een laag voltage, wordt de snelheid van de robots beperkt en gebruikt men geavanceerde technologieën om botsingen te voorkomen.

Efficiënter en minder kans op uitval

De eindgebruiker centraal stellen in de ontwikkeling van nieuwe robotsystemen vergt heel wat bijkomende investeringen en werpt extra uitdagingen op die het ontwikkelingsproces aanzienlijk kunnen vertragen. Vanuit economisch standpunt lijkt het dus niet de verstandigste aanpak, maar daar is men het bij Exotec niet mee eens. Op het einde van de rit komen al die inspanningen het resultaat absoluut ten goede. Operatoren die hun werk op een comfortabele manier kunnen uitvoeren gaan dat automatisch ook efficiënter doen. Geef ze bovendien een veilig gevoel en je krijgt veel minder verloop en uitval, wat voor heel organisaties een geweldig voordeel vormt.

Klik hier om meer te lezen over de Human First-aanpak van Exotec.

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo