[VIDEO] De nachtmodus van Volvo Trucks: afleidingen wegnemen om het zicht te verbeteren

In de nachtmodus van Volvo Trucks kunnen met één klik alle overbodige achtergrondverlichtingen op het dashboard worden uitgeschakeld.  Volgens het Volvo Trucks Accident Research Team is 90 procent van alle ongevallen met trucks te wijten aan menselijke factoren, zoals vermoeidheid, slaperigheid of onoplettendheid. Als in het donker wordt gereden, kunnen de weerspiegeling en schittering van de dashboardverlichting ongewenste afleidingen veroorzaken. “Het menselijk oog is zeer gevoelig voor licht en zelfs wanneer de chauffeur zich op de weg concentreert, kan de dashboardverlichting storend werken omdat het licht zichtbaar is aan de periferie van het blikveld van de chauffeur”, aldus Jonas Nordquist, Product Features Manager, Volvo Trucks. De nachtmodus schakelt onmiddellijk alle overbodige dashboardverlichting uit met uitzondering van de snelheidsmeter en de toerenteller. De verlichting van alle andere schakelaars en bedieningen wordt ook op de laagste stand gezet, maar alle veiligheidssystemen en chauffeurswaarschuwingen blijven wel werken. Dit is wereldwijd een standaardvoorziening op alle Volvo FH-, Volvo FM- en Volvo FMX-trucks. Het resultaat is dat het dashboard minder fel licht afgeeft en minder weerspiegelt in de voorruit, zodat chauffeurs zich beter op de weg kunnen concentreren. “Met de nachtmodus willen we het voor de chauffeur gemakkelijker maken om alert en gefocust te blijven”, aldus Carl Johan Almqvist, Safety Director, Volvo Trucks. “Het is een snelle en eenvoudige manier om afleidingen weg te nemen en het zicht te verbeteren”. “Er is niet één oplossing waarmee we onze visie van nul ongevallen kunnen realiseren, daarom werken we op meerdere fronten aan verkeersveiligheid”, zegt Carl Johan Almqvist. “We onderzoeken voortdurend verschillende technologieën en oplossingen en werken daarbij nauw samen met transportautoriteiten, stadsplanners, overheden, onderzoeksinstituten en universiteiten. Nachtmodus levert slechts een kleine bijdrage aan het verbeteren van de verkeersveiligheid maar alle inspanningen samen kunnen een groot verschil uitmaken”.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo