Grootscheepse politieactie bij Jost Group

De federale politie heeft maandagochtend een grootschalige huiszoekingactie uitgevoerd bij een twintigtal adressen die verband houden met de transportgroep Jost. De huiszoekingen vonden plaats in België, Luxemburg, Roemenië en Slovakije. Bij ons alleen al zijn voor die operatie niet minder dan tachtig politieagenten en een veertigtal leden van de Inspectiedienst van de Sociale Wetten en van de RSZ gemobiliseerd. In de loop van de voormiddag zijn vier leden van het topmanagement van de groep aangehouden. Zij worden nog steeds ondervraagd en de onderzoekers werken hierbij samen met hun Luxemburgse en Roemeense collega’s. Het onderzoek is gestart wegens verdenking van grootschalige sociale fraude en sociale dumping, waarbij 1.100 Oost-Europese chauffeurs betrokken zouden zijn die in België zijn komen werken volgens de arbeidsvoorwaarden van hun land van herkomst. Voor de periode van 2014 tot 2016 zou de Belgische sociale zekerheid zo naar schatting 55 miljoen euro inkomsten zijn misgelopen. Bij de transporteur zelf liet Véronique Hustin, communicatieverantwoordelijke van Jost Group, ons begin deze namiddag weten: “Al onze vestigingen zijn inderdaad gecontroleerd. Ik vermoed dat die controles op dit ogenblik haast overal zijn afgerond. Wij, van onze kant, werken samen met de autoriteiten.” ’s Voormiddags had Jost Group al een persbericht verstuurd waarin het meedeelde: “Net zoals veel transportbedrijven in België en Luxemburg vóór ons, worden wij onterecht van sociale dumping beschuldigd. Wij zijn op alle niveaus met alles in orde.” De groep heeft ook verklaard dat deze zaak geen enkele impact heeft op haar activiteiten. Context Bij Jost Group werken zo’n 2400 mensen. In 2015 bedroeg het Belgische personeelsbestand 1081 personen. Jost Group heeft twee filialen in Oost-Europa: SK Line in Slovakije (gelijktijdig overgenomen met TTS in 2015 – met volgens onze bronnen zo’n 75 mensen) en Skiptrans in Roemenië (volgens onze bronnen ongeveer 380 personen). Het personeelsbestand van Jost Group in het Groothertogdom Luxemburg is niet officieel gekend. (CY)

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo