België pioniert met douane-tool voor cross-border e-commerce zendingen


Zopas is versie 1.0 van BE-GATE geïmplementeerd. Dat is tijdens transport logistic in München aangekondigd door de Belgische Douane, Brussels Airport, Liege Airport en de havens van Zeebrugge en Antwerpen. Hiermee willen ze de internationale markt laten weten dat België pionier is op vlak van douaneafhandeling van e-commerce zendingen.

De Douane ontwikkelde het BE-GATE platform om in te spelen op de snelle toename van de cross-border e-commerce, waarbij snelle leveringen en dus ook snelle vrijgave van de goederen noodzakelijk is. BE-GATE biedt een beveiligde verbinding tussen de e-commerce operator en de Douane voor de verwerking van grote hoeveelheden gegevens. Daarnaast maakt ze efficiëntere douanecontroles mogelijk op basis van risicoanalyse en zorgt ze voor een verbeterde communicatie, met een maximale transactiesnelheid als gevolg.

In Europa bestaat geen uniform systeem voor de douaneafhandeling van e-commerce pakjes. Zowel in Luik als in Zaventem groeien de trafieken, met letterlijk honderdduizenden pakjes per dag die worden ingevoerd. Om deze vloedgolf efficiënt te kunnen verwerken is het BE-GATE platform ontwikkeld. Hiermee kunnen gecertificeerde operatoren een groot aantal aankomstmeldingen in één enkele transactie aan de douane melden. Alle pakketten die niet voor controle geselecteerd zijn, worden onmiddellijk vrijgegeven. BE-GATE is ontworpen voor zowel import- als exportstromen.

Dat de havens meedoen aan BE-GATE is te verklaren door het feit dat niet alle e-commerce zendingen uiterst tijdsgevoelig zijn of per vliegtuig kunnen vervoerd worden. Er komen ook zendingen binnen per zeecontainer.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo