CO2-uitstoot trucks tegen 2050 op nul!

Wat CO2-uitstoot betreft, werden zware bedrijfsvoertuigen in de Europese Unie tot nu toe niet gehinderd. Maar daar komt binnenkort verandering in: de doelstellingen voor 2030 liggen vast en tegen 2050 moet de CO2-uitstoot nul bedragen.

De CO2-uitstoot van de zware bedrijfsvoertuigen in de EU maakt niet minder dan 6% uit van de totale CO2-uitstoot in de Unie en ongeveer een vierde van de CO2-uitstoot van alle wegtransport. Bovendien wordt voor die totale CO2-uitstoot tegen 2030 een toename van maar liefst 9% verwacht. Tot voor kort had de Europese Unie nog geen maatregelen genomen omtrent de CO2-uitstoot van de zware bedrijfsvoertuigen. De pas gepubliceerde Europese Verordening (n°2019/1242) brengt daar echter verandering in.

Na de Klimaatovereenkomsten van Parijs die op 12 december 2015 tijdens de COP21 zijn afgesloten, was al beslist dat het wegtransport tegen 2050 uitstootvrij moest worden. De EU heeft echter besloten om maatregelen te nemen die dat proces moeten versnellen en voert de maatregel al geleidelijk aan in. Op dit ogenblik is er beslist dat de nieuwe trucks (maar nog niet allemaal) hun CO2-uitstoot tegen 2025 met 15% moeten afbouwen om dan in 2030 tot een afname van 30% te komen.

De Europese Unie beperkt zich er echter niet toe om het reglement gewoon te publiceren: ze belooft dat ze de constructeurs regelmatig zal controleren om ervoor te zorgen dat de maatregelen consequent worden toegepast. Bij die controles wordt de CO2-uitstoot van de zware bedrijfsvoertuigen vergeleken met de uitstootwaarden op hun gelijkvormigheidsattest. Als er een afwijking wordt geconstateerd, volgen er sancties. Ook wordt een lijst gepubliceerd met de gemiddelde jaarlijkse CO2-uitstoot (tot 2031) van alle constructeurs. Als het uitstootgehalte te hoog is ten opzichte van de verwachtingen van de EU, dan wordt daar een reductietraject aan gekoppeld.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo