VIL lanceert nieuwe benchmark: de Logistics Sustainability Index

Het Vlaams innovatieplatform voor de logistiek VIL heeft samen met 13 bedrijven de Logistics Sustainability Index (LSI) ontwikkeld. Gisteren is dit instrument voorgesteld, dat bedrijven een reëel inzicht geeft in de duurzaamheidsperformantie van hun logistieke activiteiten. Naar analogie met de Logistics Performance Index wil VIL de LSI hanteren als een benchmark. Het is de bedoeling om deze index Europees uit te rollen. De duurzaamheidsindex LSI gaat veel verder dan Lean & Green, dat door VIL in Vlaanderen wordt gepromoot om bedrijven te helpen hun C02-emissies te reduceren. De LSI houdt inderdaad ook rekening met andere aspecten, zoals het verantwoord omgaan met energie, infrastructuur, grondstoffen en personeel. De index is gebaseerd op een set van zowel kwantitatieve als kwalitatieve criteria om tot een objectieve score te komen. Hiervoor werd een kader ontwikkeld waarin de performanties worden gemeten op vlak van transport, logistiek, verpakking/afval en beleid. Deze verschillende categorieën krijgen elk een score in functie van een aantal criteria en subcriteria. “De doelstelling van de LSI is voornamelijk het creëren van een bewustzijn rond duurzaamheid en het prikkelen van ondernemingen om zichzelf te verbeteren. De benchmark ten opzichte van sectorgenoten werkt als katalysator om van elkaar te kunnen leren, zonder bedrijven af te straffen met een publieke exacte score”, aldus Steve Sel, manager Projecten & Valorisatie bij VIL. Voor het meten van de LSI vullen de bedrijven jaarlijks data in over de verschillende aspecten in een online tool, die vanaf 2020 beschikbaar is. Na datavalidatie door VIL krijgt bedrijven een score in een overzichtelijk dashboard. In een toelichtingsdocument kunnen ze leren op welke aspecten ze goed scoren en op welke er nog verbeterpotentieel zit. De bedrijven die deelnamen aan de ontwikkeling van de LSI zijn: Atlas Copco Airpower, Carglass Distribution, Chep Benelux, Colruyt, FrieslandCampina Belgium, Frigologix, HAVI Logistics, Montea, Ninatrans, Odyssey Logistics Europe, Snel Logistic Solutions, Transport Verbeken en Willy Naessens Industriebouw.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo