14 schepen vast door aanvaring sluis Terneuzen: “Accident waiting to happen”

Door een aanvaring in de Westsluis in Terneuzen is het scheepvaartverkeer van en naar North Sea Port ernstig verstoord. Liefst veertien zeeschepen kunnen door het defect aan de sluis niet in-of uitvaren. Experts waarschuwden al langer voor een dergelijke disruptie. 

Op woensdagavond omstreeks 18.00 uur botsten in de Westsluis van de haven in Terneuzen twee schepen op elkaar. De 153 meter lange Embla werd aangevaren door de 82 meter lange Bothniaborg. De Embla raakte vervolgens de sluisdeur met zijn boeg. De sluis is hierdoor tot nader order buiten werking. Experts van Rijkswaterstaat onderzoeken het ongeval en hopen de sluis zo snel mogelijk weer operationeel te krijgen.

De sluis van Terneuzen is de enige zeesluis die toegang geeft tot de haven van Gent. Het scheepvaartverkeer ondervindt er dan ook grote hinder. Volgens woordvoerder Johan Bresseleers liggen veertien zeeschepen te wachten om in of uit te varen.

Voor Christa Sys, transporteconoom aan de Universiteit Antwerpen, komt het ongeval niet als een verrassing. “Dit was ‘an accident waiting to happen’. Jaren geleden waarschuwden we tijdens colleges aan de HO Gent al dat een ongeval in de sluis grote gevolgen zou hebben voor de havens van Gent en Terneuzen. De staal- en autonijverheid in het Gentse havengebied ondervinden er meteen de impact van. Dit ongeval komt op een wel heel slecht moment. Vlak voor de verwachte oplevering van de broodnodige nieuwe sluis in Terneuzen, en bovendien op een moment waarop de verschillende disrupties in de scheepvaart (handelsoorlog, brexit, Covid, …) als dominostenen op elkaar volgen.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo