VIL stelt richtlijnen op voor transport van specifieke farmaceutische producten

VIL stelde in het project ATMP Logistics, samen met tweeëntwintig bedrijven, praktische richtlijnen op die zowel farmaceutische ontwikkelaars als logistieke dienstverleners ondersteunt in het ontwerpen en optimaliseren van een gestroomlijnde logistiek.

ATMP-geneesmiddelen – dat staat voor Advanced Therapy Medicinal Products – zijn patiëntspecifiek en extra gevoelig op vlak van temperatuur en houdbaarheid. Deze gepersonaliseerde zendingen zijn complexer dan andere farmaceutische producten, door de specifieke eisen qua temperatuur en traceerbaarheid.

Kleine, onregelmatige zendingen

De huidige logistieke ketens zijn gefocust op gekende farmaceutische producten die regelmatig en in grote volumes worden getransporteerd. Helemaal het tegenovergestelde van wat er nodig is voor ATMP. Hier gaat het voornamelijk om onregelmatige zendingen, met lage volumes die door kleine biotech bedrijven of academici verzonden worden.

Hoe een ATMP te transporteren

ATMP is relatief nieuw, maar in volle ontwikkeling. Om de verwachte groei van dit soort therapieën aan te kunnen, heeft VIL praktische richtlijnen opgesteld. Realtime en complete supply chain visibiliteit is een noodzaak. Daarnaast moet iedereen die betrokken is bij de logistiek voldoende opgeleid zijn zodat correct met de producten kan worden omgegaan.

ATMP-label

VIL pleit verder ook voor het ontwikkelen van een specifiek ATMP-label. Dit label moet, zonder ‘voorkennis’, duidelijk maken dat belangrijke en gevoelige producten behandeld en getransporteerd worden. Tijdens dit project werd het ATMP Excellence Center opgericht dat de kennis over ATMP supply chains verder zal uitdiepen en uitdragen naar de sector.

“Het ATMP Logistics-project was voor OCASA een enorme meerwaarde om bij betrokken te kunnen zijn,” zegt Mia Van Beneden, Customer Success Executive bij OCASA. “Het werd tijdens het project duidelijk dat de logistieke processen nog niet duidelijk in kaart zijn gebracht: verpakking en opslag, temperatuurcontrole, nationale en internationale uitdagingen. Wij zien alvast uit naar een vervolg en kijken de toekomst positief tegemoet.”

De projectdeelnemers waren Air Liquide Medical, Anicells, Bluecrux, Brussels Airport Company, Cargo Velo, Etheclo, eTheRNA immunotherapies, Emball’iso, Exam Packaging, ExoZelle, Fat-Stem Laboratories, Livlina, Marken, Movianto Belgium, Novartis Pharma, OCASA, POM Limburg, PostNL Pharma&Care, ReGenesys, Topa Packaging, Urbike en UZA (Universitair Ziekenhuis Antwerpen).

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo