[VIDEO] Eerste koolstofneutrale gebouw van bpost volledig operationeel

Dit koolstofneutrale gebouw – een primeur voor bpost – werkt op zonne-energie en heeft nog tal van duurzame eigenschappen zoals warmtepompen, modulaire LED-verlichting, laadinfrastructuur en opvang van regenwater.

Tot voor kort zaten de diensten van bpost verspreid over verschillende distributiecentra in Schaarbeek, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe. Toen de huurovereenkomst voor het kantoor in Schaarbeek afliep, heeft bpost omwille van efficiëntie- en kostenredenen beslist om de diensten op een enkele site samen te brengen. Er werd gekozen voor een distributiecentrum in Evere. Het nieuwe gebouw, gelegen aan de Schiphollaan 2, 1140 Evere, voldoet aan strenge duurzaamheidsnormen.

Jos Donvil, CEO van bpost België: “Toen het huurcontract van de site in Schaarbeek zou aflopen, stond bpost voor de uitdaging om een nieuwe locatie te vinden die zou voldoen aan de operationele eisen van de steeds en snel veranderende context van de brieven- en pakjesmarkt. Het ontwerp moest uiteraard ook aansluiten bij de duurzaamheidsambities van bpost. Ik ben dan ook bijzonder fier dat dit ons eerste volledig koolstofneutrale gebouw is.”

De cijfers

  • Oppervlakte gebouw bedraagt 5.032 m² (en 5.396m² inclusief kantoorruimtes)
  • 1236 m² zonnepanelen
  • Elektrische vloot: 55 bestelwagens, 22 elektrische fietsen, 22 elektrische trailers (later volgen er meer)
  • 199 parkeerplaatsen waarvan 170 voor bpost-wagens
  • 102 laadpalen (later volgen er meer)
  • Opslag regenwater: 2 x 10.000l + een systeem voor de infiltratie van hemelwater in de bodem

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo