Belgische transporteurs blijven klappen krijgen op internationale transportmarkt

“De Belgische transportondernemingen zitten op het Europese strijdtoneel al jarenlang in de hoek waar de klappen vallen,” zegt Philippe Degraef, General Manager van Febetra. Volgens de recent gepubliceerde Eurostat-cijfers hebben Belgische transporteurs in 23 jaar tijd 66% van hun internationale transportactiviteiten verloren aan buitenlandse concurrenten.

Degraef benadrukt dat de neerwaartse spiraal, waarin de Belgische transportsector zich bevindt, aanhoudt. “In 2023 kromp de internationale transportactiviteit van Belgische vervoerders opnieuw met 6,3% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit komt niet doordat onze vervoerders niet in staat zijn om ladingen efficiënt van land A naar land B te vervoeren, maar omdat ze te duur zijn in vergelijking met buitenlandse concurrenten.”

Loonindexering

Een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de moeilijkheden van de Belgische transporteurs is de automatische loonindexering. “De loonkosten – de grootste kostenpost van een transportonderneming – stijgen bij ons feller dan elders in Europa,” zegt Degraef. “Hierdoor staat de concurrentiekracht van onze Belgische transportondernemingen, die nu eenmaal gedoemd zijn om in een Europese context te opereren, nu nog zwaarder onder druk dan pakweg twee of drie jaar geleden.”

“In de huidige economische situatie waarin verladers voortdurend tenders uitschrijven en de vraag naar transport afneemt, schrijft dat als een horrorverhaal. De prijzen die verladers bereid zijn te betalen, zijn vaak simpelweg niet haalbaar met de Belgische loonkosten.”

NV België

“Ondanks de moeilijke budgettaire context waarin de NV België zit, moet het herstel van de concurrentiekracht de belangrijkste en dringendste werf worden van de nieuwe regering,” besluit Degraef.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo