Febetra: “Boeren schieten op de verkeerde met blokkades”

Het verkeer in de Antwerpse haven wordt vanochtend opnieuw ontwricht door acties van protesterende landbouwers. Ondanks het feit verkeer op sommige plekken mondjesmaat wordt doorgelaten moet rekening worden gehouden met grote vertragingen. 

Met enkele honderden tractoren blokkeren protesterende landbouwers opnieuw het verkeer in de Antwerpse haven. Ze viseren op beide Schelde-oevers de toegangswegen tot belangrijke terminals en petrochemische bedrijven. De landbouwers lijken hun acties regelmatig te verplaatsen van de ene locatie naar de andere.

Op dit moment filterblokkades bevestigd op verschillende plaatsen in de Antwerpse haven: op de Linkeroever  bij het Hollands Complex aan afrit Waaslandhaven Noord op R2 en Waaslandhaven-Zuid, op de Rechteroever bij de afrit Stabroek op de Antwerpsebaan (N180) en de Kastelweg. Vrachtwagenchauffeurs wordt gevraagd om gebruik te maken van de rechterrijstrook zodat autoverkeer minstens de andere strook kan gebruiken.

Daarnaast zijn er problemen iets verderop op de A12, ter hoogte van de Noorderlaan in Ekeren (Luithagen). Volgens het Vlaams Verkeerscentrum worden bussen en wagens traag doorgelaten. Vrachtwagens zouden wel worden tegengehouden. Niettemin roept het provinciebestuur op om ploegen en producten, vooral waar het de operaties van de petrochemische bedrijven betreft, voor te laten.

Transportfederatie Febetra is niet te spreken over deze nieuwe golf van protesten. “Febetra heeft begrip voor de problemen van de landbouwsector. Net zoals de landbouwers voelen ook de transporteurs zich in de steek gelaten door de politiek en gaan ook zij gebukt onder een tsunami aan regelgeving. Maar de manier waarop de landbouwers uiting geven aan hun ongenoegen en frustraties, kan niet door de beugel. Febetra vraagt met aandrang dat de landbouwers hun blokkades in de haven van Antwerpen onmiddellijk opheffen. Het is hoog tijd dat de focus verschuift naar constructieve dialoog.De openbare weg of een haven blokkeren is een manier van actie voeren die niet alleen verboden is, maar die onder geen enkel beding geduld kan worden. De hele economie schade toebrengen en onschuldige weggebruikers gijzelen, die met de hele problematiek niets te maken hebben, is not done. Febetra kan zich niet van de indruk ontdoen dat de landbouwers zich van doelwit vergissen en op de verkeerde pianist schieten.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo