[POLL] Transportsector lonkt naar herfederalisering

Met de verkiezingen in het vooruitzicht bevroeg Truck & Business zijn lezers over hun visie op de verdeling van de transportbevoegdheden in ons land. Opvallend: iets meer dan de door ons bevraagde lezers pleit volmondig voor een herfederalisering van de bevoegdheden op dit versnipperde beleidsdomein.

Liefst 53 procent van de respondenten in deze eerste editie van de Truck & Business-poll is ervan overtuigd dat de bevoegdheden voor transport opnieuw gefederaliseerd moeten worden. Dat cijfer mag opvallend heten: de bestuurlijke logica in dit land stuurt sinds decennia aan op meer macht voor de regionale overheden.

Niettemin meent 22 % van de deelnemers dat meer samenwerking tussen de gewesten voldoende is in de transportzaken. Slechts een minderheid (13,75 %) vindt dat transportbevoegdheden helemaal geregionaliseerd moeten worden. En, minstens even belangrijk, slechts vijf procent van de respondenten vindt dat de zaken goed gaan zoals ze nu geregeld zijn. Onze beleidsmakers krijgen van de transportsector dus alvast hun huiswerk mee voor na de verkiezingen.

Ook het grote publiek lijkt geen zin te hebben in een nog verdere versnippering van de bevoegdheden. Uit een peiling van het blad Trends/Tendances blijkt dat 59,7 procent van de bevraagde Belgen herfederalisering van bepaalde beleidsdomeinen wel zien zitten (bij hen ook meer dan de helft van NVA- en Vlaams Belang-stemmers!).

 


Nico Verwaest (Transport ’s Jegers): “Herfederaliseren is een noodzaak”

“Een voorbeeld van de versnippering: de chaos die is ontstaan toen de ADR-wetgeving een Vlaamse bevoegdheid werd,” zegt hij. “Er is geen overleg geweest met de sector over waar en wanneer chauffeurs examen kunnen doen: in het weekend en na 17 uur is het niet meer mogelijk, en bovendien kon het vroeger op verschillende locaties in België. Met al die verschillende regeringsniveaus zijn er gewoon te veel mensen die hun zegen moeten geven. Waar dat toe leidt, hebben we tijdens de Covid-crisis kunnen meemaken. We hebben minder administratie nodig, en dat kan met een degelijk federaal beleid. Beslissingen nemen gaat sneller en zal minder kosten. Dat is toch geen rocket science? En al is volledig herfederaliseren misschien een utopie, toch moeten we die richting uit voor administratieve vereenvoudiging.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo