Het bestuur van de Franse retailer jaagde met het nieuws de vakbond tegen zich in het harnas, wat leidde tot heel wat aandacht in de pers.
Het conflict tussen directie en vakbonden werd deze week breed uitgesmeerd, ook omwille van een ondernemingsraad op dinsdag waar vakbondsvertegenwoordigers zouden zijn geweerd. Vandaag om 14u vindt er een nieuwe ondernemingsraad plaats, waar men tot dialoog wil komen. Of de mensen rond de tafel zich zullen vinden, is nog maar zeer de vraag.
Sluiting tegen eind 2024
De plannen van Decathlon zijn duidelijk: tegen eind 2024 wil de groep haar logistieke activiteiten in Willebroek stopzetten. Bedoeling daarbij is om de werknemers niet te ontslaan. Maar wat is de aanleiding voor deze beslissing? Sowieso komt deze niet plots uit de lucht vallen. Decathlon had enkele jaren geleden al een verhuis van Willebroek naar Tilburg ingezet van bepaalde activiteiten, die van de e-commerce in het bijzonder.
“Doordat de Nederlandse Decathlon-winkels heel hard zijn gegroeid de afgelopen jaren, is er een entrepot in Tilburg gebouwd,” zegt Julie Nevejan, persverantwoordelijke van Decathlon in België. “Aangezien de e-commerce verder staat in Nederland, zijn zij zich daarin gaan specialiseren. Dit leidde ertoe dat ook onze Belgische e-commerceklanten beleverd werden vanuit Tilburg sinds begin dit jaar.”
De belevering van de Belgische winkels daarentegen, die nog vanuit Willebroek gebeurt, zou voortaan door magazijnen in Frankrijk en Duitsland worden gedaan.
Malaise in sociaal overleg
Het syndicaat en de leiding van Decathlon leefden al langer op gespannen voet. De socialistische vakbond maakte in perscommuniqués eerder dit jaar gewag van een “diepe malaise in het sociaal overleg” die al ongeveer 7 jaar aansleept. De socialistische vakbond beschuldigt Decathlon ervan om mensen systematisch buiten te hebben gepest in Willebroek.
“Vanaf september vorig jaar werd ik door leden gecontacteerd die vertelden dat ze onder druk waren gezet om een onderling akkoord te tekenen en hun ontslag te geven,” zegt Matthieu Marin, vakbondsafgevaardigde bij BBTK. “Of ze kregen WhatsApp-berichten met de boodschap: fris uw CV maar op. Mijn probleem is hoe je met de mensen omgaat.”
De 132 magazijniers en leidinggevenden, die nu nog in Willebroek werken, zouden nieuwe functies aangeboden krijgen binnen de Decathlon-groep. “Ik ben bereid daarnaar te kijken, maar als je kijkt naar de daden die gebeurd zijn met de mensen van de e-commerce, dan hebben ze dat helemaal niet kunnen waarmaken,” stelt Marin. “Hen is verhinderd om te muteren naar plekken om hun job te behouden.”
Op zoek naar overnemer
Opmerkelijk is dat Decathlon zoekt naar een overnemer van de site, om de huidige werknemers de kans te geven naar dat nieuwe bedrijf over te stappen. Ziet de retailer dat binnen een bepaalde termijn gebeuren? “We hopen dat dit in de komende maanden duidelijk zal worden,” aldus Nevejan. “We geven ons wel de tijd om de juiste match te vinden en dan kunnen we op dat moment verder daarover communiceren.”
“Zoiets is typisch voor het paternalisme van Decathlon,” pareert Marin. “Het zijn toch geen lijfeigenen die aan dat gebouw hangen? Laat de mensen aan de slag gaan bij een ander bedrijf. De sector schreeuwt om werkmensen. Nu is het aan Decathlon om zijn sociaal passief uit te betalen en de mensen een outplacement-pakket te geven.”
De nieuwe ondernemingsraad, die vandaag om 14u plaatsvindt, brengt hopelijk … raad. “We gaan proberen constructief in gesprek te gaan met de vakbonden,” aldus Nevejan.