Kunnen nieuwe algoritmen ervoor zorgen dat de leefbaarheid in onze steden verhoogt? VIL, Universiteit Antwerpen, UHasselt, KU Leuven, veertien bedrijven en vier steden zijn overtuigd van wel. In het onderzoeksproject STRAUSS gaan zij een reeks algoritmen en modellen ontwikkelen om logistieke operaties in de steden te optimaliseren.

Het VIL-project richt zich op vier belangrijke logistieke stromen binnen de stad: afvalinzameling, bouwlogistiek, horecaleveringen en leveringen van boodschappen aan huis. De bedoeling is om algoritmes te bouwen die ingezet kunnen worden voor het beter plannen van de logistieke keten, zowel voor bedrijven als door stadsbesturen.

Negatieve effecten van logistiek beperken

In tegenstelling tot andere vergelijkbare inspanningen, zullen deze algoritmen zich specifiek richten tot de stedelijke context en zullen ze rekening houden met de maatregelen van steden die een impact hebben op de logistieke operaties op hun gebied, zoals autovrije zones, specifieke parkeerplaatsen of tijdvensters voor vrachtwagenbezorging, een verbod op bepaalde voertuigen in bepaalde gebieden, enz.

Meer samenwerking

Het STRAUSS-project wil bovendien de samenwerking tussen bedrijven en steden bevorderen. “De stad Hasselt wil het aantal voertuigkilometers voor goederenvervoer in de binnenstad verminderen door gepaste beleidsmaatregelen te ontwikkelen. Dit project zal ons meer inzicht geven in de impact van toekomstige maatregelen die we overwegen. Concreet zal er een case rond bouwlogistiek uitgewerkt worden in Hasselt. Maar als stad zijn we uiteraard ook geïnteresseerd in de resultaten van de andere stromen,” aldus Yannick Fabbro, Verkeersmanager bij Stad Hasselt.

Projectpartners zijn VIL, KU Leuven, Universiteit Antwerpen en Universiteit Hasselt.

Projectdeelnemers: André Celis Bouwmaterialen, BD Logistics, Buildwise, Cegeka, Conundra, Ecowerf, E-llis, Horeca Logistics Services, Rebel, Renewi, Sodexo, TRI-VIZOR, Urbike, Vandebos Algemene Bouwonderneming, Stad Hasselt, Stad Mechelen, Stad Antwerpen en Stad Leuven.

Dit project wordt gefinancierd door VLAIO.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo