Febetra : “Duaal leren zal niet volstaan om chauffeurstekort op te lossen”

Op 20 januari heeft de Vlaamse regering beslist om het duaal leren uit te breiden naar 19 extra studierichtingen, waaronder het zevende jaar BSO ‘Vrachtwagenchauffeur’. “Dit is een stap vooruit, maar zal niet volstaan om chauffeurstekort op te lossen, zegt Febetra. Voor Febetra moeten er zoveel mogelijk toeleidingskanalen tot het beroep van vrachtwagenchauffeur aangeboord worden om het hoofd te bieden aan de vergrijzing : “Duaal leren, als nieuw traject, is zeker een volwaardige leerweg voor jongeren die de werkvloer boven de schoolbanken verkiezen. Het is momenteel al niet evident om chauffeurs te vinden. De zoektocht naar nieuw bloed zal de komende jaren nog moeilijker worden, omwille van de grote uitstroom van chauffeurs die de pensioengerechtigde leeftijd zullen bereiken. De opleidingscapaciteit van de traditionele institutionele spelers, zoals het beroepsonderwijs, de VDAB of de Forem, volstaat niet om de verwachte uitstroom te absorberen. In dat opzicht is het een goede zaak dat de bedrijfswereld en onderwijs de handen in elkaar slaan en samen vorm geven aan een nieuwe, praktijkgerichte leerweg. De grote troef van duaal leren is dat jongeren hun toekomstig beroep grotendeels (drie dagen per week) op de werkvloer aanleren en tijdens hun opleiding al van het ‘echte beroepsleven’ kunnen proeven.”, aldus Febetra-directeur Philippe Degraef.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo