Daverend succes voor de Hackathon Challenge van Volvo Trucks Belux

Vorig weekend organiseerde Volvo Trucks Belux in Antwerpen zijn eerste Hackathon Challenge. Met 11 ingeschreven teams én hun innovatieve oplossingen om de moeilijkheden van het wegtransport weg te werken, kunnen we van een terecht succes spreken… In andere sectoren was het principe al gekend, maar voor de transportsector is het een primeur: nadat ze massa’s doorgestuurde gegevens hebben geanalyseerd, komen ontwikkelaars, analisten en studenten 24 uur lang bijeen om ideeën op te doen om zo samen een probleem op te lossen (in dit geval, de moeilijke rentabiliteit van het wegtransport). Tijdens de Hackathon Challenge van Volvo Trucks Belux (en we benadrukken het ‘Belux’-gedeelte, want het gaat wel degelijk om een lokaal initiatief dat in Göteborg als voorbeeld moet dienen…) moesten de teams de (anonieme) kilometerheffingsgegevens van een volle week analyseren. Die gegevens waren door Satellic ter beschikking gesteld. Daarnaast bestudeerden ze ook nog cartografische data, een routeplanner (PTV) en informatie die Dynafleet had doorgegeven (verbruik, track & trace…). Vijf van de elf teams hebben voorgesteld de routeplanners dynamischer te maken door ze in real time te combineren met gegevensbronnen. Een van die projecten (RouVolvo genaamd) werd trouwens met de eerste prijs bekroond door een jury waarin onder andere de oprichter van het KBC Start-It innovatiecentrum (waar het evenement ook plaatsvond) en federaal minister Alexander De Croo zetelden. RouVolvo’s basisidee bestaat eruit om de routeplanner het platform Waze (waarop chauffeurs alle verkeersstoringen zouden kunnen melden) te laten gebruiken om het traject van de trucks te herberekenen in functie van de doorgegeven ongevallen, rijuren en de eventuele meerkosten. De leden van het winnende team zijn Joris Beckers, Dries Blontrock, Valentin Carlan, Thomas Huybrechts en Arthur Janssens. Er waren drie voorstellen rond platforms voor vrachtuitwisseling, maar slechts één team kwam met het idee om systemen ‘à la Uber’ te gebruiken om vrachten te laten vervoeren die het minst winstgevend zijn voor de transporteur. Ook twee apps om ’s nachts makkelijker een parkeerplaats te vinden, trokken onze aandacht.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo