Volvo Group bestaat 90 jaar

Morgen wordt Volvo Group jarig. Op 14 april 1927 om 10 uur reed de eerste in massa geproduceerde Volvo Öv4 personenwagen van de band in Göteborg. De eerste truck, de “Series 1”, werd in januari 1928 geïntroduceerd. Volvo werd opgericht in 1915 als een dochteronderneming van SKF, de fabrikant van kogellagers. Volvo betekent ‘ik rol’ in het Latijn, en de oorspronkelijke bedoeling was om de naam te gebruiken als een merk van SKF kogellagers. Maar de Volvo Group beschouwt zichzelf als officieel opgericht op 14 april 1927, toen de eerste auto, de Volvo Öv4 serie, ook wel bekend als ‘Jakob’, uit de fabriek nabij Göteborg reed. Alles startte in 1924, toen de twee oprichters Assar Gabrielsson en Gustav Larson, besloten om een Zweedse auto te bouwen die de ontberingen van de ruwe wegen en de koude temperaturen van het land kon trotseren. Volvo ontwikkelde tal van veiligheidsvoorzieningen, waaronder ook de moderne driepunts-gordel die sinds 1959 tot de standaarduitrusting behoort. De driepunts-gordel heeft volgens zelfs de meest conservatieve schattingen minstens een miljoen mensenlevens gered. Productie in België In 1964 begon de Volvo Group voertuigen te produceren in Alsemberg. De Volvo vrachtwagenfabriek in Oostakker bij Gent werd opgestart in 1975. De fabriek produceerse eerst het nieuwe middelzware vrachtwagengamma van Volvo, maar nog geen jaar later werd ook gestart met de productie van zware vrachtwagens. Tegenwoordig is de fabriek in Gent gericht op hoge volumes voor zware vrachtwagens en cabines. 90 jaar later telt de Volvo Group wereldwijd 95.000 medewerkers, productiefaciliteiten in 18 landen, een aanwezigheid in 190 markten en een omzet van zowat 300.000 eenheden per jaar. Hiermee heeft de Volvo Group zich ontwikkeld tot een van ’s werelds grootste producenten van commerciële voertuigen. Peter Himpe, Vice-President Volvo Trucks Belux: “De negentigjarige geschiedenis van de Volvo Group is niet alleen een fascinerend verhaal over de groep, maar ook over de evolutie van transport. We zien dat de sector vandaag voor boeiende uitdagingen staat en de Volvo Group gaat voluit om zijn leidende en innovatieve rol verder uit te bouwen.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo