Truck & Business Barometer: ‘Belgische transporteurs zoeken onderaannemers’

Het is een van de logische gevolgen van de hogere transportvolumes en het tekort aan chauffeurs: meer dan een Belgische transporteur op twee zoekt een onderaannemer. De cijfers van de Truck & Business barometer liegen niet… Hun vertrouwensniveau heeft een hoogtepunt bereikt maar door het tekort aan chauffeurs kunnen ze niet groeien zoals ze dat zouden willen en dus wenden Belgische transporteurs zich tot onderaannemers om aan de vraag te kunnen voldoen. In vergelijking met 2016 overwegen 8.5% minder transporteurs hun wagenpark uit te breiden (42,9% tegenover 54,2%), waarschijnlijk omdat het zo moeilijk is chauffeurs te vinden die deze extra trucks zullen besturen. Tegelijk wil 53,5% van de ondervraagde vervoerbedrijven de samenwerking met onderaannemers gaan opdrijven, wat een absoluut record is sinds de oprichting van de Barometer in 2005 en een stijging van 12,5% betekent ten opzichte van 2016. Aanhoudende investeringen in 2018 Toch zou de Belgische truckmarkt in 2018 de weg van het uitstekende jaar 2017 moeten verderzetten: het percentage transporteurs dat normale vervangingsinvesteringen zal uitvoeren, groeit nog met een punt (87,5%) en slechts 4% van de ondervraagde vervoerbedrijven denkt dat het zijn vloot zal afbouwen (in 2013 was dat 15% en een jaar geleden nog 8,6%). Ook op andere investeringsgebieden gaat het goed: 4 ondervraagden op 5 willen investeren in opleidingen (dat is weliswaar verplicht in het kader van de Code 95, maar goed…), 77% in getrokken materieel en tussen 58 en 66% in nieuwe IT-systemen en/of systemen die hun impact op het milieu moeten beperken.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo