De fikse groei van de cabotage in de EU baart Febetra zorgen

Met een stijging van 17% op 1 jaar tijd is cabotage aan een stevige opmars bezig in de Europese Unie. De transportcijfers 2017 die enkele dagen geleden door Eurostat vrijgegeven werden, zijn een mooie illustratie van het Europa met twee snelheden, waarin we sinds de uitbreiding van de EU leven. De caboteurs uit het oude Europa bleven ter plaatse trappelen, terwijl hun collega’s uit de nieuwe lidstaten hun cabotage-activiteiten in 2017 met gemiddeld 25% zagen toenemen. Deze laatsten nemen nu zo maar eventjes 71% van alle cabotageritten voor hun rekening. De stijgingspercentages die zij laten optekenen, zijn duizelingwekkend (+308% voor de Kroaten, + 83% voor de Litouwers, + 38% voor de Polen en +29% voor de Roemenen) en staan in schril contrast met de prestaties van de Belgen (min 26%). Deze evolutie sterkt Febetra in haar overtuiging dat elke verdere liberalisering van de cabotage alleen maar kan uitdraaien op een regelrechte ramp voor de West-Europese vervoerders in het algemeen en voor de Belgische transporteurs in het bijzonder. Febetra roept de Road Coalition dan ook op om voet bij stuk te houden en zich met hand en tand te blijven verzetten tegen het voorstel van de Europese Commissie die een quasi volledige liberalisering van de cabotage beoogt. Zo lang er geen substantiële vooruitgang geboekt wordt inzake sociale en fiscale harmonisatie, is het behoud van de huidige cabotageregels de aangewezen optie, wil men vermijden dat de transportmarkt verder ontwricht wordt.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo