[VIDEO] VIL: Logistieke opleidingen met Virtual & Augmented Reality efficiënter dan klassieke trainingen

Augmented en Virtual Reality bieden de mogelijkheid om logistieke trainingen op een efficiënte manier te organiseren. Dat blijkt uit de resultaten van het project ‘AR/VR Training for Logistics’ dat VIL uitwerkte met negen bedrijven. De testtrainees bleken sterk overtuigd van de meerwaarde en waren zeer enthousiast over deze nieuwe manier van leren. Er is wel nood aan voldoende ondersteuning bij het eerste gebruik.

VIL voerde praktijktesten uit bij DHL Supply Chain, NIKE ELC en Scania Parts Logistics. Daarbij werd gebruik gemaakt van Virtual Reality (VR), een kunstmatig gegenereerde wereld waaraan de trainee met gebruik van speciale apparatuur deelneemt, en Augmented Reality (AR), waarbij een extra virtuele laag over de werkelijkheid gelegd wordt. Omdat de testen door de coronacrisis slechts op beperkte schaal konden plaatsvinden, zijn eenduidige conclusies over de effectiviteit moeilijk te trekken.

Tot 6 keer efficiënter dan klassieke trainingen

Uit de metingen en bevragingen blijkt wel dat de trainingen even efficiënt of tot zelfs zes keer efficiënter kunnen zijn dan een klassieke training. Een belangrijke extra troef is dat elke testpersoon ook de volledige training heeft doorlopen, wat zeker niet altijd het geval is bij traditionele trainingen waarbij alle trainees op hetzelfde moment klassikaal samenkomen.

Het omgaan met AR en VR kan een barrière vormen voor medewerkers die minder vertrouwd zijn met technologie. Het vraagt dan ook voldoende begeleiding bij de start en een periode van gewenning voor de trainee van start kan gaan. Ook moet er goed nagedacht worden of de taal of talen waarin de instructies worden meegedeeld.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo