[ADVERTORIAL] Q8-divisie IDS wil aanbod duurzame brandstoffen verdubbelen

Amper twee maanden na de lancering van de allereerste 100% fossielvrije brandstof (HVO100) voor trucks op drie tankstations in België, kan IDS spreken van een groot succes. In Meer bijvoorbeeld tanken nu al 1 op de 100 truckchauffeurs HVO100. De interesse overtreft alle verwachtingen.

Dat trucktransport groener moet, is een gegeven. En HVO100 heeft heel wat troeven om hier een grote rol in te spelen. “Het is een premium diesel product dat volledig gemaakt is uit hernieuwbare grondstoffen”, legt alternative fuels-expert Peter Vanhee van IDS uit. “Het is de meest duurzame brandstof voor dieselvoertuigen op de markt met 30% minder uitstoot van fijnstof, 9% minder stikstofoxide en liefst 90% minder CO2 in vergelijking met gewone diesel. En een cruciaal voordeel voor transporteurs: deze pure HVO100 kan perfect getankt worden in gewone dieselmotoren (EN15940), zonder dat hier ook maar één aanpassing aan de truck voor nodig is.”

Schot in de roos

Daarom besloot IDS, het onderdeel van de Q8-groep dat zich specifiek richt op internationaal transport, ook als allereerste om HVO100 op stations aan te bieden in België. Begin oktober introduceerde IDS de duurzame brandstof op zijn stations in Maasmechelen en Meer en eind november ook in Herstal. En dat bleek meteen een schot in de roos. In Meer tankt intussen 1 op de 100 truckchauffeurs HVO100. “Dit is werkelijk ongezien voor een compleet nieuwe brandstof”, aldus Peter Vanhee. “Het toont ons dat we de markt juist inschatten en onze klanten kunnen bieden wat ze wensen. En het sterkt ons ook in onze ambitie voor de verduurzaming van langeafstandsverkeer.”

Het succes in België volgt op de successen met HVO100 in Zweden en Denemarken. In deze landen zijn de HVO-volumes in een jaar tijd verdriedubbeld. “Deze brandstof wordt in Zweden bijvoorbeeld ook extra gesubsidieerd en minder belast”, legtVanhee uit. “In België wordt HVO100 nog steeds als een fossiele brandstof belast. Hopelijk komt hier verandering in.”

Duurzame ambities

wil blijven inzetten op HVO100 én ook op andere duurzame brandstoffen zoals HVO20/30, LNG en CNG, die op dit moment op meer dan 60 stations worden aangeboden. En dit aantal wil IDS de komende vijf jaar nog verdubbelen. “Onder meer door het aanbod uit te breiden naar andere landen en te kijken naar de mogelijkheden op nieuwe en te vernieuwen stations”, zegt Vanhee. “In totaal plannen we nog 11 nieuwe openingen in de komende tijd. Ook voor HVO krijgen we op dit moment al vragen vanuit het buitenland. Dus hopelijk kunnen we op langere termijn duurzame brandstoffen aanbieden in alle Europese landen waar we nu al aanwezig zijn.”

Wie is IDS?

  • Internationale tankstationuitbater en tankkaartleverancier, gericht op de brandstofnoden van langeafstands- en internationale wegtransportbedrijven
  • Maakt deel uit van Kuwait Petroleum International
  • 700 stations in 26 landen in Europa, waaronder 60 die LNG, CNG, HVO20/30 of HVO100 aanbieden
  • Eerste met HVO100 voor trucks op de Belgische markt
  • 3 tankstations met HVO100 in België: Meer, Maasmechelen en Herstal

 

ids.q8.com

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo