De haven van Luik overschrijdt kaap van 100.000 TEU

In 2020 zag de haven van Luik haar traditionele trafieken dalen als gevolg van de coronaviruscrisis, maar haar containerterminals overtroffen voor de achtste opeenvolgende keer hun record. De haven van Luik heeft dus voor het eerst de kaap van 100.000 containers (ruim) overschreden.

Met 115.921 TEU (+20%) bracht het containerverkeer het beste nieuws van een gecompliceerd jaar. De haven van Luik zag haar totale trafiek dalen met 9% en zakte opnieuw onder de grens van 20 miljoen ton. Deze daling is echter niet te vergelijken met die welke de haven na de crisis van 2008 doormaakte. De overslag via de waterweg daalde met 12% tot bijna 14 miljoen ton en voor het eerst in 10 jaar daalde de omzet van de haven licht (-7,5% tot 4,458 miljoen euro).

Deze gecompliceerde economische context belette niet dat de investeringen werden voortgezet, met name op het platform van Liege Trilogiport: 1,8 miljoen euro werd gebruikt voor de verlenging van het spoor, de aanleg van een extra spoor en de uitbreiding van de oppervlakte van de containerterminal. Deze inspanningen werden beloond met de aankomst van de eerste treinen uit China in december 2020, waarmee het trimodale karakter van de site werd bekrachtigd.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo