Elektrische bestelwagens: Maak van een must een moeiteloze transitie

Klimaatdoel stellingen, CSR, maar ook lageemissiezones en fiscale druk maken de overstap naar elektrische bedrijfsvoertuigen onafwendbaar, bestelwagens incluis. Veel bedrijven zitten met vragen rond kostprijs en haalbaarheid. Terecht?

Tot nog toe ontsnapten de bestelwagens aan elke vorm van sturing richting emissievrij rijden. Is bij de personenauto’s de trend richting elektrisch rijden al langer ingezet, dan is de omwenteling bij de vans nog maar net aangevat. Maar het kan snel gaan. In steden als Gent, Brussel en Antwerpen worden oudere dieselvoertuigen al langer gebannen en schuift de weringsdrempel op richting Euro 5 en uiteindelijk Euro 6. Andere steden zullen volgen en misschien zelfs strengere criteria hanteren onder impuls van de publieke opinie. Ook de fiscaliteit zal bedrijven ongetwijfeld in de richting van elektrische bestelwagens sturen, al is dat vandaag amper het geval.

Struikelblokken
Toch zijn er nog heel wat – vermeende of echte – struikelblokken. Het voornaamste is ongetwijfeld het rijbereik. Ook bestaat er ongerustheid over de aanwezigheid van voldoende laadinfrastructuur en over de kosten die nodig zijn om op het bedrijfsterrein laadpalen te voorzien. Tot slot is er de hoge aankoopprijs enerzijds en de onzekere restwaarde van batterijvoertuigen anderzijds.

Er is echter een manier om deze obstakels te overwinnen: je kunt je op alle vlakken laten begeleiden en de risico’s afwentelen door te opteren voor operationele leasing. Athlon heeft een heel team van experts in huis die bedrijven helpen om de overstap naar e-mobility te maken. De begeleiding begint bij de keuze van de juiste e-vans. Sommige modellen hebben immers een groter rijbereik dan andere en kunnen bovendien sneller laden. Wat dat rijbereik betreft: veel bestelwagenrijders hebben aan een volle acculading genoeg om meerdere dagen te overbruggen. Bovendien kan een goede ritplanning heel wat oplossen, zoals overtuigde klanten je zullen vertellen.

Diezelfde klanten zijn vaak in de wolken over de rustgevende rijervaring die een e-van biedt. Je spaart ook heel wat brandstofkosten uit: elektriciteit is veel goedkoper dan diesel. Ook voor de laadinfrastructuur kun je overigens rekenen op de consultants van Athlon. Zij helpen je bij het bepalen van de laadnoden en werken een voorstel uit in samenwerking met gerenommeerde laadpaalpartners. De kosten voor deze infrastructuur zijn trouwens fiscaal volledig aftrekbaar.

Geen risico’s, minder downtime
Operationele leasing van elektrische bestelwagens is bovendien een garantie op een maximale return on investment. Alle operationele kosten zijn inbegrepen en bovendien hoef je je geen zorgen te maken om de restwaarde. Ook zorg je er met VanLease voor dat je financiële middelen beter worden gespreid.

Tot slot kun je de administratieve lasten, maar ook de downtime van voertuig en personeel vermijden. Die kunnen zwaar doorwegen in het totale kostenplaatje. Daarom kijk je best niet naar de Total Cost of Ownership, maar naar de Total Cost of Use (TCU).


Wil je meer weten over Athlon VanLease en de talrijke voordelen die deze service biedt voor wie wil overstappen naar elektrische bestelwagens? Neem dan contact op met Athlon via: sales.belgium@athlon.com of +32 2 716 56 11.


Surf snel naar: https://www.athlon.com/be/bedrijf/uw-wagenpark/huur-op-lange-termijn/athlon-vanlease

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo