Tweedehandsmarkt doet het beter in juni

Het aantal inschrijvingen van nieuwe lichte bedrijfsvoertuigen daalde in juni met -15,5 % (-8,4 % t.o.v. 2019). Toch halen de gecumuleerde cijfers van dit jaar bijna het niveau van 2019 (-4 %). De tweedehandsmarkt herpakte zich afgelopen maand en doet het in juni beter dan in 2019 (+13,0 %) maar blijft wel achter ten opzichte van 2020 (-13,2 %).

Volgens sectorfederatie Traxio lijkt het erop dat de aankoopmotieven van coronajaar 2020 ook dit jaar van kracht blijven: pakjesdiensten kopen eerder tweedehandse dan nieuwe bestelwagens aan en een aantal bedrijven en zelfstandige ondernemers opteert uit onzekerheid om tweedehandse lichte bedrijfsvoertuigen te kopen in plaats van nieuwe (goedkoper en kortere afschrijvingstermijn). Bovendien is een eventueel verlies kleiner wanneer een tweedehands voertuig zou moeten verkocht worden indien de zaken minder goed gaan dan verwacht. Plus het feit dat bepaalde bedrijven extra bestelwagens inzetten om hun personeel naar werven te kunnen vervoeren (door de beperkingen van de hygiënemaatregelen mogen er namelijk minder mensen per voertuig worden vervoerd).

Ook onmiddellijke beschikbaarheid speelt een rol bij de populariteit van tweedehands. Voor sommige merken gelden immers nog steeds langere levertermijnen dan normaal, en hetzelfde geldt voor sommige koetswerkbouwers.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo