Gobo voert doorgedreven veiligheidsbeleid uit

Gobo Transport & Logistics uit Lanaken won tijdens de Transport & Logistics Awards 2021 de Truck Safety Award. Het wist de jury te overtuigen met zijn doorgedreven aanpak op het vlak van veiligheid, die doorheen de structuur van het bedrijf verweven zit.

Gobo werd opgericht in 1963 en is tot op vandaag nog altijd een familiale onderneming met een vlakke structuur. Dat moet volgens huidig CEO Jurgen Gobyn zorgen voor een gevoel van samenhang en respect, de perfecte basis voor de betrokkenheid van alle werknemers, ook op het vlak van veiligheid.

‘Behaviour-based Safety’

Het basisprincipe van het veiligheidsbeleid bij Gobo is ‘Behaviour Based Safety’, waarbij gedragingen van personeelsleden geanalyseerd worden om ze zo te begrijpen en te sturen tijdens gesprekken en coachingsessies met het personeel. Die gesprekken verlopen op verschillende manieren: informeel, formeel via de interne trainers die bij Gobo ook zorgen voor een strikte opvolging van de trainingen, en door middel van uitgebreide individuele kwartaalgesprekken. Daarbij is er ook aandacht voor de mindset van chauffeurs en andere personeelsleden. Wanneer iemand niet goed in zijn vel zit, heeft dat immers een weerslag op de veiligheid.
Hoe belangrijk veiligheid is, moet ook blijken uit het feit dat dit als eerste punt staat op de agenda van elke vergadering van het management. Ongevallen, bijna-ongevallen en potentieel gevaarlijke situaties worden er besproken en aangepakt, en het veiligheidsbeleid wordt er voortdurend geëvalueerd en bijgestuurd.

Krachtig opvolgsysteem

Naast het personeelsbeleid focust Gobo ook op een stikte opvolging van de staat van de installaties en voertuigen, die uitgerust zijn met het oog op een zo groot mogelijke veiligheid. Zo zitten alle keuringscertificaten en vervaldata van veiligheids- en ander materieel (tot zelfs de houdbaarheid van het oogbad in vrachtwagens toe) samen met de evaluaties, boetes en meldingen van werknemers of klanten, in een krachtig opvolgsysteem.
Elke non-conformiteit die het opvolgsysteem vindt, komt rechtstreeks bij het management terecht, wat nog maar eens bewijst hoeveel aandacht er geschonken wordt aan veiligheid bij Gobo. Een terechte winnaar.

Jong geleerd…

Gobo wil de veiligheid op de weg ook verhogen door jongeren te sensibiliseren, bijvoorbeeld over de gevaren van de dode hoeken bij vrachtwagens. “We organiseren al zo’n 18 jaar Veilig Op Weg sessies voor schoolkinderen uit de buurt. Zo laten we hen kennismaken met de mogelijke gevaren bij contact met vrachtvervoer. Intussen hebben al meer dan 7.000 kinderen de voorlichting gevolgd bij ons,” zegt Jurgen Gobyn. Bij de trainingen zitten de kinderen van het 3de en 5de leerjaar ook zelf achter het stuur van een vrachtwagen om te zien wat een chauffeur ziet.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo