Transportbond: “Lonen van chauffeurs zijn veel te laag”

Naar aanleiding van de Dag van de Vrachtwagenchauffeur op donderdag 9 december doet de Belgische Transportbond (BTB-ABVV) opnieuw een oproep naar de sector en naar de overheid om deze “onmisbare schakel van de economie” beter te verlonen.

“Vrachtwagenchauffeurs zijn een onmisbare schakel in onze economie”, zo zegt Frank Moreels, voorzitter van de BTB. “Zij zorgen ervoor dat goederen worden aan- en uitgeleverd, dat de containers uit de havens op hun bestemming komen, dat u en ik in de supermarkt onze boodschappen kunnen doen.” Toch krijgen ze een veel te laag loon, ondanks hun dure opleiding en regelmatige bijscholing.

Werkweken van 60 uur

Om dat lage uurloon te compenseren, zitten heel wat vrachtwagenchauffeurs erg lang op de baan om toch maandelijks voldoende te kunnen verdienen. Werkweken van 60 uur zijn geen uitzondering, zo stelt de BTB. Met als logisch gevolg dat er een slechte work-lifebalans is en het beroep niet aantrekkelijk meer is voor jongeren, wat deels de huidige chauffeurstekorten verklaart.

De BTB roept dan ook op om chauffeurs een hoger loon te geven, waarmee ze kunnen rondkomen met een normale werkweek van 38 uur en zo hun work-lifebalans weer op orde kunnen krijgen. “Het zal het beroep opnieuw aantrekkelijk maken voor jonge mensen”, stelt Tom Peeters, adjunct van de federaal secretaris Wegvervoer en Logistiek bij de BTB.

Actie op 9 december

Om de chauffeurs opnieuw een hart onder de riem te steken, trekt de BTB er in elke provincie op uit op donderdag 9 december – de Dag van de Vrachtwagenchauffeur – om vrachtwagenchauffeurs te belonen met chocolaatjes om hen te bedanken voor het werk dat ze dag in, dag uit doen, al van de vroege uurtjes.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo