Files hebben de transportsector 1,5 miljard gekost in 2021

Febiac en het VBO hebben vandaag het Belgian Mobility Dashboard gelanceerd, een nieuwe tool die verschillende gegevens over mobiliteit in België bundelt. Volgens de initiatiefnemers is de BMD een neutraal platform dat belanghebbenden op het gebied van mobiliteit (openbaar, particulier en academisch) de middelen biedt om mobiliteitsoplossingen te evalueren en te ontwikkelen. Met name worden de economische kosten van congestie op de weg voor de transportsector berekend.

In zijn versie 1.0 (het instrument zal in de toekomst andere indicatoren omvatten) verzamelt het Belgian Mobility Dashboard gegevens over congestie op de weg, de stiptheid van treinen, de evolutie van de CO2-uitstoot van nieuw ingeschreven en bestaande voertuigen, alsook een kaart van multimodale knooppunten in heel België. Wat de transportsector betreft, leren we bijvoorbeeld dat het aantal inschrijvingen van aardgas- en elektrische vrachtwagens in 2021 stagneerde ten opzichte van 2020 (313 CNG- of LNG-voertuigen tegenover 314 en slechts 3 elektrische vrachtwagens). Aardgas had dus een marktaandeel van 4% in 2021.

Een andere interessante statistiek is de economische impact van de files. De gegevens van de BMD zijn het nauwkeurigst en het rijkst op het gebied van congestie op de wegen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de maximale lengte van files in december 2277 kilometer bedroeg, waarbij “file” wordt omschreven als elke situatie “waarin de congestie heeft geleid tot een aanzienlijke vermindering van de voertuigsnelheid en daardoor tot een aanzienlijke verlenging van de reistijd”. Al deze waarden worden van dag tot dag vergeleken met de waarden van het jaar voordien, maar ze worden ook heel concreet gemaakt: zo worden de totale kosten van de congestie op de wegen geraamd op 4,596 miljard euro voor het hele jaar 2021, waarvan 32% voor rekening komt van het vrachtverkeer. Het verlies aan inkomsten voor de vervoersector wordt derhalve geraamd op 1,478 miljard euro, d.w.z. een derde van een procent van het BBP.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo