Rekenhof vindt Antwerps Toekomstverbond rond Oosterweel ‘onbetaalbaar’

Het ‘Toekomstverbond’ met de plannen voor de verbetering van mobiliteit en leefbaarheid in Antwerpen krijgt kritiek van het Rekenhof. Om de plannen volledig uit te voeren, is volgens het Rekenhof 4 tot 5 miljard euro extra nodig tegen 2030. 

Het Toekomstverbond is de verzamelnaam voor de verschillende mobiliteits- en leefbaarheidsprojecten in en rond Antwerpen. Het bekendste project is de aanleg van de Oosterweelverbinding, maar ook het Haventracé, de overkapping van de ring en de uitbouw van een modal shift zitten onder de noemer van dit project. De vijfde verjaardag van het project werd deze week gevierd. De sfeer bij dat jubileum was uitgesproken positief.

Het voortgangsrapport van het Rekenhof is echter kritisch voor het financiële plaatje. In het Vlaams Parlement waarschuwde Jan Debucquoy, de raadsheer van het Rekenhof, dat er tussen nu en 2030 4 tot 5 miljard euro moet worden gevonden, wil Vlaanderen alle doelstellingen van het plan halen. Waar dat geld vandaan moet komen is in de huidige budgettaire omstandigheden niet duidelijk. “Met het Toekomstverbond heeft de Vlaamse overheid hoge verwachtingen gecreëerd op het vlak van mobiliteit en leefbaarheid. Een verzekerde financiering was op dat ogenblik niet rond en ook vijf jaar later lijkt dat nog altijd problematisch”, staat te lezen in het rapport. Debucquoy is van mening dat vooral de financiering van het Haventracé, met een tweede Tijsmanstunnel, in het gedrang dreigt te komen. Ook voor de overkapping van de Antwerpse Ring is nog 750 miljoen euro nodig, bovenop de 250 miljoen die nu al verzameld werden. Van het benodigde miljard voor de modal shift is volgens het Rekenhof amper een vijfde ingezameld.

Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters reageert in De Tijd: “Niets doen is geen optie.” De betaalbaarheid van de projecten wordt verder onderzocht. Eventueel zouden de leefbaarheidsprojecten kunnen worden gefinancierd met inkomsten uit de tolheffingen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo