Zelfstandige onderaannemer van PostNL kritisch voor postbedrijf én minister

De problemen bij de Belgische filialen van PostNL en de plannen van de politieke actoren om in te grijpen in de sector, zorgen ook voor beroering bij de zelfstandige onderaannemers van PostNL. Ufuk Demirsoy, onderaannemer voor PostNL in Limburg, is in een opiniestuk in De Morgen scherp voor zowel zijn opdrachtgever als de politiek. 

Ufuk Demirsoy is een mondige stem in het debat rond de onderaanneming in de e-commerce. Demirsoy, die inmiddels zeven mensen tewerkstelt, werpt zich op als spreekbuis van die onderaannemers die het naar eigen zeggen wel goed menen. Ze bevinden zich in een precaire positie: beconcurreerd door de ‘rotte appels’ in hun sector enerzijds, en anderzijds bedreigd door politieke plannen waarin de onderaanneming geheel of gedeeltelijk vervangen wordt door arbeid in loondienst.

In een opiniestuk in de Vlaamse krant De Morgen is Demirsoy scherp voor zowel opdrachtgever PostNL als minister van overheidsbedrijven Petra De Sutter. “Terwijl bijna heel het land thuis zat, moesten wij tegen hetzelfde tarief dubbel zoveel pakketjes leveren. U heeft daar wel bij gevaren, getuige de royale dividenduitkeringen aan uw aandeelhouders waarover we van tijd tot tijd horen via de media. Maar ons een gezonder tarief aanbieden zag u nooit zitten, ‘want er was geen budget voor’. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Dat het dalende tarief uiteindelijk tot een paar frauderende onderaannemers ging leiden stond in de sterren geschreven. U stond erbij en keek ernaar”, schrijft hij aan PostNL.

De recente invallen bij PostNL en de verlengde aanhouding van enkele Belgische toplui van de groep doen in politieke kringen de roep aanzwellen om de onderaaneming (deels) te vervangen door loondienst. Iets waar een zelfstandige onderaannemer als Demirsoy uiteraard niet op zit te wachten. “U ziet een vlieg boven uw bord soep vliegen. In plaats van met uw hand de vlieg te verjagen, haalt u een raketwerper tevoorschijn om de vlieg te doden. De wetswijziging die u voorstelt, is overroepen. Met deze wetswijziging gaat u een sociaal bloedbad aanrichten in de sector. Duizenden bedrijven die wel goed hun werk doen en in orde zijn met de wetgeving zullen over de kop gaan. Samen met die acht families van ons gaan honderden, misschien zelfs duizenden families opeens zonder werk zitten.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo