Green Mobility Hub bij VPD

Warehouse wordt powerhouse

Het hoofdkantoor van VPD, verhuurd door WDP, is omgedoopt tot Green Mobility Hub. Meer dan 3.000 zonnepanelen liggen er op de daken van de vestiging. Daarbij hoort een opslagsysteem met batterij en 20 laadpunten waarvan zelfs derden gebruik zullen kunnen maken.

De Transporteur van het Jaar 2022 trekt resoluut de kaart van elektrificatie. Oprichter Dirk Van Peteghem leidt ons rond op de vernieuwde site van VPD en toont welke veranderingen er zijn gebeurd op het hoofdkwartier in Asse. Pal voor de inkom staat de sokkel waarop de grote opslagbatterij zal pronken. “Het is iets om fier op te zijn hé,” zegt Van Peteghem met een glimlach, al is de keuze voor deze opvallende plaats er ook gekomen uit veiligheidsoverwegingen. “De batterij mag niet zomaar in het gebouw staan. Die moet een aantal meters van het gebouw verwijderd blijven en makkelijk toegankelijk zijn voor de brandweer.”

Laden en lossen

Aan de rand van de parking staan zes laadpalen in een lange rij. “Dat zijn de laders van 60 kW waaraan de vrachtwagens ‘s nachts zullen laden,” legt Van Peteghem uit. Een batterij van een vrachtwagen heeft een capaciteit van ongeveer 350 kWh. Dat wil zeggen dat die trucks na 4 à 5 uur vrijwel volgeladen zullen zijn. Bij de kaaien liggen kabels klaar waar straks snelladers komen. Van Peteghem: “Stel even dat hier een externe chauffeur arriveert die elektrisch rijdt. In de tijd dat die hier voor een halfuur of een uur komt lossen, kan hij aan de snellader. Op één uur heeft hij dan 150 kW bijgeladen, wat overeenkomt met ongeveer 150 km reisafstand.”

De infrastructuurwerken aan de VPD-site kwamen er dankzij een nauwe samenwerking met verhuurder WDP en energy solution provider John Cockerill, dat een oplossing bood voor datgene waar VPD naar op zoek was: elektrisch laden en ter plekke zelf hernieuwbare energie produceren. In december 2021 woonde Dirk Van Peteghem een presentatie bij van John Cockerill op een event van Logistics in Wallonia en sprak er met Dieter Hasevoets, Senior VP Integrated Renewable Solutions. Het team van Hasevoets leidt nu de oplevering bij VPD in goede banen. “We zijn al ver gevorderd met de werken,” zegt Hasevoets. “De zonnepanelen liggen er, de eerste laders zijn operationeel en de batterij wordt binnenkort geïnstalleerd.”

Energy as a service

Begin 2022 kwam Elke Van Den Broucke bij vastgoedontwikkelaar WDP aan het hoofd te staan van alles wat energie en duurzaamheid aangaat. Zij stapte mee in het project van de site in Asse nadat gesprekken tussen VPD en John Cockerill al lopende waren. Wat was voor haar de grootste uitdaging binnen dit innovatieve samenwerkingsproject? “Het financiële plaatje rond krijgen,” vertelt Van Den Broucke. “Wie krijgt welke winst, wie neemt welke risico’s en wie doet welke investering? Daar begeef je je op nieuw terrein. Ik ben zelf ingenieur van opleiding, maar ik heb gedurende maanden niets anders gedaan dan contracten gelezen en wetteksten bestudeerd. Je merkt dan dat het niet zozeer een technologisch innovatief project is. Het is vooral innovatief als businessmodel.”

Dat bewuste businessmodel kreeg een naam: de Green Mobility Hub. Bij VPD is men tevreden met de deal. “Energy as a service, zo noemen we het,” zegt Van Peteghem. “Eigenlijk laden wij hier goedkoper dan dat we publiek zouden laden, maar we betalen de stroom wel rechtstreeks aan WDP. Tegelijk investeert WDP in de ganse infrastructuur.” De zonnepanelen en de batterij maken dan weer dat WDP de stroom iets goedkoper kan opwekken, waardoor de verhuurder er nog een winstmodel aan overhoudt. Zullen de investeringen in de energievoorzieningen die WDP maakt de huurprijs niet gewoon verder de hoogte in jagen? Van Den Broucke: “Dat is een ander businessmodel. Sommigen verwerken het zo, maar wij proberen dat niet te doen. Als de klant geen elektriciteitsverbruik heeft, dan betaalt de klant niet aan WDP. We rekenen wel op een bepaald verbruik en we gaan ervan uit dat de klant altijd elektriciteit zal nodig hebben. Wij leggen nu al het dak vol, maar de klant betaalt bij ons alleen voor wat hij verbruikt.”

Wie volgt?

Dit pioniersproject van VPD wekt de interesse van andere transportbedrijven. Een zestal klanten van WDP overwegen om van hun warehouse ook een Green Mobility Hub te maken. “Er is nog wat terughoudendheid, maar je voelt het ook verbeteren,” merkt Van Den Broucke op. “Dat komt door de beschikbaarheid van de trucks. De levertermijn voor elektrische vrachtwagens was – zoals die van personenwagens – extreem lang en onzeker. Qua publiek laadnet hinken we in België nog steeds wat achterop, zeker wat vrachtwagens betreft. Toch helpen we onze klanten over die drempel heen. Bepaalde specifieke gevallen gaan voorop, bijvoorbeeld de last mile delivery.”

Welke raad geeft Van Peteghem aan transporteurs die de energietransitie wil maken? “Begin er niet te laat aan en ga na welke energiecapaciteit er nodig is op de site. De kans bestaat dat je de netaansluiting zal moeten verzwaren.” Dieter Hasevoets treedt hem daarin bij: “Een netwerkverzwaring neemt makkelijk 1 à 2 jaar in beslag en het netwerk begint ook meer en meer verzadigd te raken. Je moet een netwerkaansluiting hebben die voldoende sterk is om de stijgende vraag van de e-trucks te verwerken, maar met een batterij kunnen we de energiepieken afzwakken en ook bijkomende inkomsten genereren dankzij netondersteuning.” De grote batterij, zoals die bij de inkom van de VPD-kantoren, werkt dus stabiliserend voor het elektriciteitsnet en ze verhoogt ook het eigen verbruik van de zelf opgewekte zonne-energie, wat natuurlijk voordelig is voor de energiefactuur. “Ons energiemanagementsysteem zal de installatie automatisch en optimaal uitbaten,” garandeert Hasevoets. “We nemen ook de monitoring en het onderhoud van de installatie ter harte om de klant gemoedsrust te geven en een goede financiële return op lange termijn.”

 

Specificaties van de site

● 1501 kWp zonnepanelen
● weerstation
● 800 kW / 1376 kWh DC (Li-ion) batterij
● energiemanagementsysteem van John Cockerill
● 6 x DC snelladers 60 kW
● 4 x DC snellader 150 kW (enkel/dubbel) voor intern gebruik
● 2 x DC snellader 150 kW (enkel/dubbel) voor extern gebruik
● 17 x AC muurladers 22 kW

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo