Featured Video Play Icon

[VIDEO] Altrea Logistics bouwt Chemical Hub Limburg in … Meerhout

Op 1 oktober 2024 zal Altrea Logistics de bouw van een nieuwe logistieke hub voor chemische producten in Meerhout hebben afgerond. De locatie, die in totaal 11.500 m2 opslagruimte zal huisvesten, ligt in de provincie Antwerpen, maar zal nog steeds Chemical Hub Limburg heten.

Altrea Logistics wilde haar logistieke diensten uitbreiden buiten het full load transport, wat de specialiteit is van haar dochterondernemingen Trafuco en Haesaerts Intermodal. De Chemical Hub Limburg zal deze ambitie waarmaken: gelegen direct naast het Albertkanaal en de BCTN-terminal in Meerhout, zal de site in staat zijn om volle ladingen specialistische chemicaliën te ontvangen, ze te verwerken en opnieuw te distribueren in de verpakking die de klanten nodig hebben. Dit alles buiten de congestie rond de haven van Antwerpen.

De site zal daarom bestaan uit vier functies: de behandeling van tankcontainers met behulp van een portaalkraan met een reikwijdte van 78 meter en een ruimte die plaats biedt aan 600 tot 700 transporteenheden; een productie-eenheid waar Altrea Logistics producten kan mengen en herverpakken in IBC’s, vaten of kleine containers; een opslagruimte; en een cross-dockingruimte waar zendingen worden voorbereid. De gereconditioneerde producten zullen worden gedistribueerd door Altrea Distribution, de nieuwe naam van het vier jaar geleden overgenomen Vandenbroeck, dat van Herent naar Meerhout verhuist.

Dit project vertegenwoordigt een investering van 25 miljoen euro voor Altrea Logistics. Het wordt deels gefinancierd door een kapitaalsverhoging van LRM (het Limburgs investeringsfonds, dat momenteel ongeveer 28% van het kapitaal in handen heeft) en VR4TR (het investeringsfonds van Ivo Marechal, dat ongeveer 23% van het kapitaal in handen heeft), maar ook door een achtergestelde lening van het Belgian Resilience Fund, een fonds dat na de Covid-crisis werd opgericht om projecten en bedrijven te ondersteunen, maar dat ook ter beschikking staat van bedrijven van een zekere omvang die op zoek zijn naar bijkomende financieringsbronnen.

“Dit is de grootste investering die we in jaren hebben gedaan”, legt Roel Smets, hoofdaandeelhouder en CEO van Altrea Logistics, uit. “We hebben hiervoor een nieuw bedrijf opgericht met de naam Alochem, dat een omzet van ongeveer € 20 miljoen moet genereren, maar ook de groei van de transportbedrijven van de groep zal ondersteunen.” De beslissing om een Chemical Hub Limburg in de provincie Antwerpen te bouwen, wordt verklaard door het feit dat het aanvankelijke project in de provincie Limburg zou worden opgezet, maar daar niet de nodige vergunningen konden worden verkregen: de locatie Meerhout zal namelijk in de hoogste Seveso-klasse worden ingedeeld.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo