Flexibele stroomvoorziening voor verduurzaming binnenvaart

Met ‘Floating Battery’, dat binnen het VIAVIA-project van de Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken wordt opgezet, wil VIL mobiele batterijcontainers inzetten. Tweeëntwintig bedrijven zetten mee hun schouders onder dit project.

Het bevoorraden van binnenschepen met stroom terwijl ze aan wal stilliggen en daardoor dus geen dieselgeneratoren moeten gebruiken, heeft een positieve invloed op de uitstoot en de geluidsoverlast. Met de komst van de eerste batterij-elektrische binnenschepen zal de nood aan stroom en extra laadpunten de komende jaren alleen maar toenemen.

Elke ligplaats uitrusten met vaste infrastructuur is onhaalbaar, zelfs op termijn. Zeker bij kleinere terminals is de grote investering niet haalbaar of nuttig en zijn andere oplossingen nodig.

Stroom brengen waar nodig

Floating Battery biedt hier soelaas. De batterijtechnologie is vergevorderd en het aanbod aan batterijcontainers groeit. In dit VIL-project zal onderzocht en getest worden of deze opties een flexibele oplossing kunnen vormen op plaatsen waar geen vaste stroomvoorzieningen mogelijk zijn.

Dit project kadert binnen VIAVIA en wordt financieel mee gesteund door de Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. VIAVIA staat voor ‘Vrachtvervoer Intelligent Aanpassen en Vergroenen via een Integrale Aanpak’.

Zonder complexe infrastructuurwerken

Boluda Towage, een koploper in het verduurzamen van haar vloot, is één van de deelnemers aan dit project. “In sommige havens zijn sleepbootsteigers gevestigd op locaties waar het aansluiten op walstroom niet eenvoudig is. Floating Battery biedt een oplossing waarbij walstroom naar deze locaties kan worden gebracht zonder grootschalige of complexe infrastructuurwerkzaamheden,” aldus Stijn Van Beneden, Fleet & Innovation Manager bij Boluda.

De projectdeelnemers zijn Cinvio, De Wit Bunkering, Gosselin, Brabo, 247 Energy, De Vlaamse Waterweg , PoAB, C-battery, Zénobe, Boluda, POM Limburg, DGA shipping, Naval Barging, Victrol Chartering, Port Of Limburg, ZULU Associates, WeBarge, ABEE Group, PON Energy Rental NV, Ziero, Mobix en Arabel.

foto via Pixabay – GAIMARD

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo