UPTR zet kanttekeningen bij geplande verhoging kilometerheffing in Vlaanderen

De Vlaamse regering zou de kilometerheffing voor vrachtwagens met een vijfde willen verhogen in de komende jaren. Met die hervorming wil Vlaanderen het onderhoud van wegen en vervangingsinvesteringen financieren, stelt het regeerakkoord.

De regering-Diependaele wil volgend jaar 25 miljoen extra ophalen aan kilometerheffing voor vrachtwagens, in 2026 75 miljoen, in 2027 110 miljoen, in 2028 120 miljoen en in 2029 140 miljoen. Dit meldt De Tijd.

In het zopas verschenen artikel haalde de krant reacties op bij de transportfederaties Febetra en TLV. Wij vroegen UPTR om hun reactie op het nieuws.

Belastingverhoging

“Dat transporteurs voorstanders zijn van het verbeteren van de infrastructuur, waardoor hopelijk ook de files verminderen, behoeft geen betoog,” zegt Ronald Tiebout, juridisch adviseur bij UPTR. “Maar in dit geval voelt het aan als gewoon de zoveelste belastingverhoging. Er is immers geen enkele garantie dat dit geld naar mobiliteit zal gaan!”

Dit ligt anders met SOFICO in Wallonië, waar de bestemming van de inkomsten uit de kilometerheffing duidelijker vastliggen.

Nachttransport

Een argument dat in het regeerakkoord wordt aangehaald, is dat het nachttransport voordeliger zou worden gemaakt. “De kilometerheffing voordeliger maken bij nachttransport heeft uiteraard goede bedoelingen maar een gedifferentieerd tarief zal dit niet stimuleren,” pareert Tiebout.

“Het feit dat dit nu nog steeds niet, of slechts minimaal, gebeurt, geeft aan dat er een ander, groter, probleem is voor nachttransport. De grootste hindernis voor nachttransport zijn de openings- en sluitingstijden van winkels en industrieën. Het is gemakkelijk om te zeggen: rij ’s nachts … maar als alles gesloten is, wordt voor het overgrote merendeel van de transporten ieder mogelijk voordeel tenietgedaan.”

Lees alles over UPTR

UPTR

video

UPTR ontmoet kmo transport en logistieke ondernemingen

UPTR is de Unie van Professionele Transporteurs en Logistieke ondernemers die de Belgische Transport- en Logistieke ondernemers vertegenwoordigd op een regionaal, nationaal en Europees niveau. UPTR biedt een brede waaier van diensten en juridische bijstand aan en dit alles om de administratieve last van de transport- en logistieke ondernemingen van vandaag te verminderen. “Onze leden […]

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo