LOGISTICS Management 70 (juni 2024)

Durf, innovatie, duurzaamheid en vasthoudendheid

Zoals elk jaar zijn de Transport & Logistics Awards uitgereikt op een gala-avond die werd bijgewoond door de crème de la crème van de sector. Meer informatie over de winnaars vindt u in onze rubriek ‘Panorama’. De awards belonen bedrijven die blijk geven van durf, innovatie, duurzaamheid en, in sommige gevallen, ook vasthoudendheid.

Dit zijn allemaal eigenschappen die onontbeerlijk zijn in een sector die continu in beweging is. De maatschappij verandert, de technologie evolueert snel en nieuwe regelgeving komt op ons af. Logistieke bedrijven moeten zich aanpassen en vooral proactief handelen. Kwaliteit van informatie is daarom belangrijker dan ooit. In dit magazine kunt u bijvoorbeeld kennismaken met het nieuwe concept ‘cargo hitching’ dat onder meer tot doel heeft om overcapaciteit in het openbaar vervoer te benutten voor het vervoer van pakketten en goederen.

U zult er lezen dat het Carbon Border Adjustment Mechanism internationale toeleveringsketens zou kunnen beïnvloeden en ‘reshoring’ zou kunnen versnellen. En u verneemt alles over het belang van kwaliteit en arbeidsethos in Zuid-Korea.

Sommige aanpassingen zijn moeilijker te realiseren dan verwacht. Zero-emissie stadslogistiek, bijvoorbeeld, is veel moeilijker te implementeren dan eerder gedacht. Het beleid heeft zich te lang gericht op de last mile in e-commerce, terwijl andere, veel belangrijkere aspecten werden over het hoofd gezien.

Een veel oudere uitdaging is die van de veiligheid. De sector loopt al jaren achter de feiten aan. Nieuwe systemen en oplossingen kunnen echter voor aanzienlijke vooruitgang zorgen. U leest er alles over in ons dossier.

Tot slot wijdt Logistics Management zoals elk jaar een groot deel van het magazine aan het luik ‘Logistics in Belgium’. De belangrijkste conclusie is dat de E313- corridor en de Haven van Brussel steeds populairdere ‘hotspots’ voor logistieke dienstverleners zijn.

Veel leesgenot!

Philippe Van Dooren,
Hoofdredacteur.

Recente publicaties

VAN Management 125 (juni 2024)

Keuzestress? Het is weer zover: verkiezingen. En dus regent het beloftes en (al dan niet) interessante voorstellen… maar vooral ook beslissingen die op de valreep de koers van de afgelopen vier jaar een nieuwe wending geven. Het plotse afvoeren van de LEZ in Wallonië, de Europese natuurherstelwet die afgezwakt wordt en plotse aandacht voor kritiek […]

TRANSPORT Management 125 (juni 2024)

Transporteurs pleiten voor herfederalisering Zoals gewoonlijk deel ik graag mijn indrukken met jullie over enkele onderwerpen die de laatste tijd in de sector in het nieuws zijn geweest. Aarzel niet om me jullie commentaren/kritiek/opmerkingen toe te sturen … 1.300 x dank! De 31ste editie van de Transport & Logistics Awards was een groot succes. De […]

LOGISTICS in Belgium (juni 2024)

Gent leidt de dans Er is een groeiende trend om bedrijventerreinen en oude magazijnen af te breken om iets nieuws te bouwen. Deze trend is duidelijk te merken in de gouden driehoek Antwerpen-Gent-Brussel, maar breidt zich nu ook uit naar regio’s waar nog grond beschikbaar was. Populaire gebieden, met onbebouwde grond, geraken snel vol. Tussen […]

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo