Atlas Copco Wilrijk breidt logistiek personeel uit

Het distributiecentrum van Atlas Copco in Wilrijk groeit elk jaar met 3 à 4%. Daarom zoekt de compressorenbouwer momenteel magazijniers om het logistiek team te versterken. Om die aan te trekken legt het bedrijf de nadruk op de goede werkomstandigheden en zijn streven om werkbaar werk daadwerkelijk toe te passen. Vandaag werken een 250 tal mensen in het distributiecentrum, waarvan zo’n 30% vrouwen. Dat moeten er meer worden, zegt Atlas Copco. Het bedrijf werkt daarbij zowel met flexibele contracten, om mensen de kans te geven een eerste logistieke ervaring op te doen, als met vaste contracten voor mensen met ervaring. “Dat is zeer uitzonderlijk in de sector”, zegt het. Bij de groei van het DC legt Atlas Copco de nadruk sterk op werkbaar werk en goede werkomstandigheden. De magazijniers komen terecht in een NWOW-omgeving (New Way of Working), een programma waar het bedrijf eerder dit jaar een Corporate HR Award voor won. Dit programma zet overleg en sterke teamwerking centraal. Bovendien is er aandacht voor bottom-up denken. De grootste troef van NWOW is volgens Jan De Wilde, warehouse manager van Atlas Copco in Wilrijk, de sterke focus op autonomie binnen het werk en het feit dat de magazijniers zelf hun werk kunnen vormgeven. “In 2016 introduceerden we een nieuw systeem waarbij magazijniers zelf hun werk kunnen indelen. Dit was een initiatief van de mensen op de vloer en heeft ervoor gezorgd dat ze hun werk veel positiever ervaren”, zegt hij. Verder organiseert Atlas Copco workshops rond gezondheid. Ook op vlak van ergonomie investeert de compressorbouwer in een werkbare omgeving voor magazijniers. Op die manier wil het haar werknemers ook langer aan het werk houden. Zo werkt het Zweeds bedrijf bijvoorbeeld samen met het innovatieplatform VIL aan een onderzoeksproject naar exoskeletons. Deze ondersteunen magazijniers bij het heffen: zo kunnen ze bijvoorbeeld 50 kilo tillen terwijl het voelt alsof zij er maar 2 dragen. Die exoskeletons worden in de loop van dit jaar in Wilrijk geïntroduceerd. Terwijl andere spelers er recent voor kozen om hun logistieke centra te vestigen in Nederland of Duitsland, zegt Atlas Copco te geloven in de logistieke troeven van België. Daarom investeerde de Zweedse multinational de afgelopen jaren fors in Wilrijk, onder andere is het gebruik van slimme technologie, zoals voice-picking. Atlas Copco begon in de jaren 1980 zijn wereldwijde logistiek in Vlaanderen te verankeren. De twee grootste distributiecentra van de Zweedse machinebouwer wereldwijd zijn gevestigd in Wilrijk en Hoeselt. Met 24.000m² en 150.000 verschillende onderdelen is Wilrijk niet alleen de grootste productiesite voor compressoren van de groep, maar ook haar grootste logistieke centrum. Dagelijks vertrekken er zo’n 100 vrachtwagens.

lees ook

Aankomende Events

Vous ne recevez pas encore notre newsletter hebdomadaire ? Alors inscrivez-vous dès maintenant!

  • Ce champ n’est utilisé qu’à des fins de validation et devrait rester inchangé.
transport media logo