Peter Vanden Houte (ING): “Vanaf het derde kwartaal zou het BBP zich kunnen herstellen”

Omdat de economische vooruitzichten van week tot week donkerder worden, moeten we wat afstand nemen om de schade van de coronacrisis te beoordelen. Maar ook om de uitweg uit de crisis en de gevolgen op korte, middellange en lange termijn van deze buitengewone periode die de samenleving in maart en april heeft doorgemaakt, in overweging te nemen. Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België, was dan ook het ideale aanspreekpunt.

Wat waren uw economische vooruitzichten voor België vóór het uitbreken van de gezondheidscrisis en hoe zijn deze vooruitzichten geëvolueerd?

Peter Vanden Houte : In februari schatten we nog steeds dat het Belgische BBP in 2020 met 0,8% zou groeien. Vandaag baseren we onze schattingen op het scenario van een geleidelijk einde van de lockdown vanaf eind april. Tegen die tijd staat 30 tot 40% van de particuliere sector stil. Deze activiteiten zouden geleidelijk kunnen worden hervat in mei, min of meer snel afhankelijk van het land, maar het tweede kwartaal als geheel zou slecht blijven. Pas vanaf het derde kwartaal zou het BBP zich kunnen herstellen, maar voor het hele jaar verwachten we nu dat het Belgische BBP met 4,5% zal krimpen.

Pas op voor de ’tweede golf’

Hoe en in welk tempo kan de economische activiteit worden hervat?

Peter Vanden Houte : Dit zal afhangen van de geleidelijke versoepeling van de sanitaire maatregelen in de bedrijven, maar ook van de manier waarop de toeleveringsketens weer op gang kunnen worden gebracht. Laten we niet vergeten dat er ook een tweede golf zal komen, in economische termen natuurlijk, die verband houdt met de indirecte effecten van de gezondheidscrisis: er zullen faillissementen zijn, een stijging van de werkloosheid en een zekere daling van de koopkracht die een rem zal zijn voor de particuliere consumptie, zelfs wanneer de winkels weer open kunnen gaan. Deze indirecte effecten zullen ook gevolgen hebben voor bedrijven, die in eerste instantie moeten nadenken over hoe ze het hoofd boven water kunnen houden voordat ze kunnen overwegen om te investeren. Sommige plannen zouden daarom een tijdje in de koelkast kunnen worden gezet. Dit alles verklaart waarom de gevolgen van de crisis nog lang na het einde van de lockdown en de gezondheidscrisis voelbaar zullen zijn.

En wanneer kunnen we echt uit deze brute economische crisis komen?

Peter Vanden Houte : Zoals de zaken er nu voorstaan, schatten we dat het tot de zomer van 2022 zal duren vooraleer het Belgische BBP terugkeert naar het niveau van voor de crisis.

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo