De transportprijzen zijn in het eerste kwartaal (slechts) met 0,8% gedaald

Volgens de consultant Transport Intelligence en het Upply-platform zijn de prijzen in het wegvervoer in het eerste kwartaal van 2020 slechts met 0,8% gedaald. De werkelijke impact van de Covid-19-crisis kan echter pas over een volle maand van inperking worden gemeten.

De European Road Freight Rate Benchmark geeft echter een vrij nauwkeurig beeld van wat er in maart is gebeurd, na twee maanden van relatief stabiele vraag:

  • Na de sterke erosie van de vraag (de automobielsector is volledig tot stilstand gekomen, de activiteit in de chemische en farmaceutische sector is relatief stabiel gebleven, de volumes in de voedingssector, de textielsector en de industriële sector zijn zeer volatiel en liggen op halve hoogte), hebben de wegvervoerders snel gereageerd door de beschikbare transportcapaciteit te beperken,
  • de transportprijzen zijn zeer volatiel geworden, maar de gemiddelde evolutie is -0,8%,
  • de gemiddelde prijs die per kilometer werd betaald, bedroeg 1,61 EUR voor alle routes waarop de studie betrekking had. Sommige routes werden echter tegen aanzienlijk lagere tarieven bediend. Dit is met name het geval in Spanje, waar de beschikbare transportcapaciteit niet snel genoeg afnam:  0,8/km tussen Birmingham en Madrid en 0,91/km op Duisburg-Madrid. Op sommige routes zijn de tarieven zelfs gestegen vanwege de extra kosten van de wachttijden aan de grenzen. Zo zijn de tarieven op de route Parijs-Warschau met 7,5 % gestegen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo