Transportprijzen zouden bij een economisch herstel sterk kunnen stijgen.

Op dit moment staan de wegtransportprijzen sterk onder druk als gevolg van de algemene daling van de vraag en de afbraak van veel toeleveringsketens. Als er in het derde kwartaal een solide economisch herstel optreedt, kan de trend volgens John Manners-Bell (Transport Intelligence) volledig worden omgebogen.

John Manners-Bell sprak in een webinar over de impact van de Covid-crisis op de logistieke sector. Wat het wegvervoer betreft, is hij van mening dat een “aanzienlijk” deel van de vervoerscapaciteit in het derde kwartaal kan zijn verdwenen, wat precies de periode is waarin de kracht van het economisch herstel in Europa kan worden gemeten. Het is met name gericht op kleine bedrijven in landen waar de overheid geen krachtige maatregelen heeft genomen om bedrijven te ondersteunen. “Als de vraag stijgt en de transportcapaciteit daalt, zal dit de transportprijzen opdrijven”, zegt Manners-Bell.

Dit zou een grote kans kunnen bieden aan bedrijven die hun transportcapaciteit op peil hebben kunnen houden, vooral omdat de brandstofprijzen (en rentevoeten) in deze periode naar verwachting op een vrij laag niveau zullen blijven. Voor transportbedrijven die hun eigen vloot gebruiken, zou de belangrijkste uitdaging dan zijn om een voldoende hoog niveau van winstgevendheid te handhaven, terwijl expediteurs meer blootgesteld zouden zijn aan de moeilijkheid om de transportcapaciteit te overzien, maar eveneens zouden ze kunnen profiteren van een grotere onderhandelingsmarge tussen wat ze kopen en wat ze verkopen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo