Mervielde test Cargill-biodiesel

Transport Van Heesvelde, één van de bedrijven van de Mervielde groep, heeft samen met zijn klant Cargill een pilootproject opgestart. Twee voertuigen zullen rijden op biodiesel die door het chemiebedrijf wordt geproduceerd.

Beide bedrijven nemen sinds 2018 deel aan het onderzoeksproject Impact, geleid door Vlaanderen met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling EDRF. Het doel van dit project is het ontwikkelen van nieuwe bronnen van hernieuwbare energie uit de gasvormige vergisting van micro-organismen. In de Cargill-fabriek in Gent haalt de Bioro-productie-eenheid biodiesel uit verschillende bijproducten van Cargill. Het gaat dus niet om HVO, maar om een biobrandstof van het type FAME die vergelijkbaar is met die welke momenteel met gewone diesel wordt gemengd op een niveau van 7 %.

Van Heesvelde heeft net een nieuwe MAN-trekker in gebruik genomen die op een mengsel van 30 % van deze biodiesel zal rijden. Gezien de plantaardige oorsprong van deze 30% wordt de afname van de CO2-uitstoot geschat op 17,25% ten opzichte van B7-diesel. Een tweede trekker zal op 100% biodiesel draaien. In dit geval zou de afname van de CO2-uitstoot moeten oplopen tot 70%.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo