Colruyt Group en AB Inbev willen starten met leveringen door waterstoftrucks

Colruyt Group (die recent de Green Truck Award won) en AB Inbev willen starten met emissievrije leveringen door waterstoftrucks in België en gaan samen verder bouwen aan de waterstofeconomie voor zwaar transport in België.

In de komende vijf jaar willen Colruyt en AB Inbev samenwerken om de transitie van de waterstofeconomie te versnellen door een volledig H2-ecosysteem op te zetten:

  • hernieuwbare waterstofproductie : Colruyt produceert al bijna tien jaar zijn eigen groene waterstof, voornamelijk als energieondersteuning voor vorkheftrucks en personenwagens in zijn vloot. Colruyt Group bouwt ook via Eoly en Parkwind en in samenwerking met Fluxys een industriële power-to-gas installatie voor groene waterstof. Deze wordt in 2023 operationeel in Zeebrugge.
  • een netwerk van waterstof-tankstations: sinds 2018 biedt Colruyt waterstof aan in het DATS 24-tankstation in Halle. In de komende maanden zullen nog vier openbare tankstations worden uitgerust met een waterstofinstallatie: Haasrode, Wilrijk, Erpe-Mere en Herve.
  • waterstof-brandstofceltrucks: in december 2020 nam Colruyt een 44-tons elektrische vrachtwagen op waterstof in gebruik, ontwikkeld door VDL Groep. Daarnaast is Colruyt Group actief betrokken bij het H2HAUL-project, dat 16 zware waterstof trucks zal inzetten in vier Europese landen. Tegen 2022 zal Colruyt Group nog vier extra waterstoftrucks in dienst nemen. Deze vrachtwagens zullen tanken aan een speciaal tankstation, gebouwd door DATS 24 in Ollignies. AB InBev zal als eerste leverancier gebruik maken van deze waterstoftrucks.

 

In eerste instantie focust het project op België. AB Inbev & Colruyt Group willen voor de waterstoftruck een ‘dedicated lane’ inrichten tussen hun logistieke hubs. Beide partijen zullen ook gezamenlijk expertise opdoen en onderzoek doen naar de uitrol van waterstoftrucks en -tankstations. AB Inbev & Colruyt Group zullen ook hun transportpartners betrekken bij hun streven naar zero emissie.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo