Brexit: vervoer VK > EU 16,8 procent duurder

Volgens de laatste transportprijsbarometer, gepubliceerd door Ti en Upply, blijven de transportprijzen tussen het VK en Europa stijgen omdat de vervoerders rekening houden met de kosten van de opnieuw opgelegde douaneformaliteiten tussen de twee markten. Het vervoer van Europa naar het VK wordt veel minder getroffen.

In één jaar tijd zijn de gemiddelde transportprijzen tussen het VK en Europa met 16,8% gestegen. Na een spectaculaire stijging in het eerste kwartaal zijn de prijzen in het tweede kwartaal blijven stijgen. In de andere richting is de evolutie veel minder spectaculair: +2% op één jaar en +0,8% in het laatste kwartaal. Het verschil wordt verklaard door het feit dat het VK een hele reeks invoercontroles blijft uitstellen, terwijl deze controles voor de uitvoer wel zijn ingesteld. Het is waar dat de stromen tussen de twee markten bijzonder onevenwichtig zijn, wat resulteert in een verschil van 30% in gemiddelde prijzen per kilometer tussen de Europese export (gemiddeld 1,95 euro/km) en de Britse export (1,57 euro/km). De andere bijzondere factor is het tekort aan chauffeurs, dat bijzonder acuut is in het VK omdat plaatselijke bedrijven geen Europese chauffeurs meer kunnen aanwerven en enkele duizenden chauffeurs het beroep hebben verlaten sinds het begin van de pandemie.

Meer in het algemeen hebben de vervoerstarieven zich betrekkelijk logisch gedragen ten opzichte van het economisch herstel in Europa: zij zijn met 0,4% gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal en met 3,2% ten opzichte van vorig jaar.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo